Samokov

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Samokov är en stad i sydvästra Bulgarien. Staden hade år 2008 ungefär 28 150 invånare. Det ligger 55 kilometer från huvudstaden Sofia. På grund av att Samokov är lämplig som skidort finns flera förbindelser mellan Sofia och Samokov. Även mellan skidorten Borovets och Samokov finns en hel del förbindelser.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Långt bak i tiden var Samokov ett viktigt centrum för hantverk och konst; bland annat kommer konstnären Zacharij Zograf från Samokov. Under 1500- och 1600-talen var Samokov en viktig järnproduceringsplats. Under 1600-talet producerades hästskor och spik till Osmanska rikets armé. Det producerades också ankare och andra skeppstillbehör till bulgariska skepp och båtar.

Sport[redigera | redigera wikitext]

Bulgariens enda kvarvarande backhoppningsbacke ligger i Samokov. Den är dock väldigt liten och också i starkt behov av renovering. En stor och modern sportarena i Samokov invigdes den 8 mars 2008. Den är till för basket, volleyboll, boxning, wrestling och judo. Den kostade 16 miljoner lev. En skidstadion för längdåkning finns också i Samokov. Dessutom finns stora skidområden för övriga skidsporter såsom alpint, snowboard och puckelpist

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Bergstoppen Samokov KnollAntarktis är döpt efter Samokov.

Kända personer som kommer ifrån Samokov[redigera | redigera wikitext]