Hoppa till innehållet

Sarah Parish

Från Wikipedia
Sarah Parish
FöddSarah Parish
7 juni 1968 (56 år)
Yeovil, Somerset, England
Utbildad vidAcademy of Live and Recorded Arts och Preston School Academy
Aktiva år1998
MakeJames Murray (2007-idag)
IMDb SFDb

Sarah Parish född 7 juni 1968 är en engelsk skådespelerska. Hon är känd för sina roller i TV-serier som: Peak Practice, Hearts and Bones, Vassa saxar, Doctor Who, Älskarinnor och Merlin.

Parish är född i Yeovil, Somerset i England till föräldrarna Bill och Thelma. Hon har en syster Julie och en bror, musikern John Parish. Hon är utbildad på lokala Preston School. I november 2009, spelade Parish i en kort film för att marknadsföra Somerset, på uppdrag av investeringsbyrån Into Somerset.

Parish gifte sig med skådespelaren James Murray den 15 december 2007, i Hampshire där de bor för närvarande.

Det blev tillkännagivet att Sarah var gravid med deras första barn den 18 januari 2008 och barnet beräknades komma till hennes 40-årsdag, den 7 juni 2008. Deras dotter Ella-Jayne föddes med hjärtfel och dog i januari 2009, åtta månader gammal. Till hennes minne, så stödjer Sarah och James fonden Paediatric Intensive Care Unit (PICU) på Southampton General Hospital.

Sarah födde dottern Nell den 21 november 2009.

Efter utbildning på Academy of Live and Recorded Arts i London, framträde hon i en kultannons för Manchester-baserade Boddingtons bitter år 1994 (som Vera, som ingenting hellre vill ha än "a good rub down with chip fat") som ledde till en serie av roller som nordliga kvinnor, såsom Dawn Rudge i Peak Practice (1993), Allie Henshall i Vassa saxar (2002) och Natalie Holden i Blackpool (2004).

Hon spelade med Debra Messing i filmen Wedding Date, hade en liten roll i filmen The Holiday med Jude Law, Cameron Diaz, Jack Black och Kate Winslet och framträde som kejsarinnan av Racnoss i Doctor Who-avsnittet "The Runaway Bride". Hennes senaste roll var i dramat Recovery. Hon var också med i BBC-serien Shakespeare Retold där hon spelade Beatrice.

Parish återvände som Dr. Katie Roden i säsong två av serien Älskarinnor. Hon spelade Lady Catrina i BBC TV-serien Merlin.

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Sarah Parish, 9 november 2009.