Kate Winslet

Från Wikipedia
Kate Winslet
Kate Winslet 2017.
Kate Winslet 2017.
FöddKate Elizabeth Winslet
5 oktober 1975 (48 år)
Reading, Berkshire, England England
Utbildad vidRedroofs Theatre School[1]
Aktiva år1991–
MakeJim Threapleton
(1998–2001)
Sam Mendes
(2003–2010)
Edward Abel Smith
(2012– )
Barn3
Betydande roller
Marianne i Förnuft och känsla
Rose DeWitt Bukater i Titanic
Clementine i Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Hanna Schmitz i The Reader
Myrtle Dunnage i The Dressmaker
Iris Simpkins i The Holiday
IMDb SFDb

Kate Elizabeth Winslet, född 5 oktober 1975 i Reading, Berkshire, är en brittisk skådespelare.[2]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Winslet föddes i en familj där de flesta hade anknytning till skådespeleri; båda hennes föräldrar var skådespelare, hennes morföräldrar höll igång ett teatersällskap i Reading och hennes morbror var även han skådespelare. Winslets gammelmorfar, Alfred Lidman, var en svensk immigrant från Halland och hans syster Annie Lidman var också skådespelare. Kate Winslet har två systrar och en bror. Vid elva års ålder fick Kate Winslet sin första roll, där hon dansade i en reklamfilm för flingor.

Genombrottet för henne kom i filmen Svarta änglar regisserad av Peter Jackson. Det som gjorde henne till en filmstjärna var dock hennes medverkan i filmen Titanic, där hon porträtterade Rose, en av huvudkaraktärerna.

År 2010 spelade Kate Winslet Mildred Pierce i TV-serien med samma namn. Den filmades redan 1945 med Joan Crawford i huvudrollen, som fick en Oscar för sin prestation. Filmen baseras på en bok av James M. Cain. Miniserien producerades för amerikanska TV-kanalen HBO och regisserades av Todd Haynes.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Winslet har en dotter (född 2000) med första maken Jim Threapleton som hon var gift med mellan 1998 och 2001. Hon har en son (född 2003) med andra maken Sam Mendes som hon var gift med mellan 2003 och 2010. I slutet av 2012 gifte Winslet sig med Edward Abel Smith (då känd som Ned Rocknroll) och 2013 fick paret sonen Bear.[3]

Utmärkelser och nomineringar[redigera | redigera wikitext]

Winslet har totalt sju Oscarsnomineringar och är den yngsta någonsin att ha nominerats så många gånger. Hon blev nominerad första gången för sin roll som Marianne Dashwood i Förnuft och känsla (1995). Därefter har hon nominerats för rollerna som Rose DeWitt Bukater i Titanic (1997), den unga Iris Murdoch i Iris (2001), Clementine Kruczynsk i Eternal Sunshine of the Spotless mind (2005) och Sarah Pierce i Little Children (2006) och Joanna Hoffman i Steve Jobs (2015). Hon belönades slutligen med en Oscar vid Oscarsgalan 2009 i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för sin roll som Hanna Schmitz i filmen The Reader.[4]

Winslet har erhållit elva Golden Globe-nomineringar, varav hon vunnit fyra. Hon har även BAFTA-nominerats åtta gånger och vunnit tre gånger.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]