Saturnia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Saturnia
Mindre påfågelspinnare Saturnia pavonia
Mindre påfågelspinnare Saturnia pavonia
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Fjärilar
Lepidoptera
Familj Påfågelspinnare
Saturniidae
Släkte Saturnia
Vetenskapligt namn
§ Saturnia
Auktor Schrank, 1802
Hitta fler artiklar om djur med
larv av arten Saturnia pyri

Saturnia är ett släkte i familjen påfågelspinnare (Saturniidae) i ordningen fjärilar.

Under 1800-talet gjordes i Europa omfattande försök att odla två arter av dessa djur. Syftet var att skaffa en för klimatet bättre lämpad art i stället för mullbärssilkesfjärilen, som ofta angrips av sjukdomar, genom vilka silkesodlingen kan lida stort avbräck. Några larver av fjärilar i detta släkte uppfödas med blad av ek med det finns även andra arter som livnär sig av andra växter.

Den kinesiska eksilkesfjärilen är en ansenlig fjäril av 10 till 12 centimeter vingbredd, med lädergula vingar, nära yttre kanterna försedda med en vit, inåt mörkt begränsad tvärstrimma och på mitten prydda med var sin genomskinliga, av omväxlande mörka och ljusa ringar omgivna ögonfläck. Denna fjäril uppträder i två årliga generationer. De på hösten bildade pupporna övervintrar man inomhus under noggrann temperaturreglering, för att hindra, att fjärilen utvecklas tidigare än larvens näringsväxt. De befruktade honorna inläggas i Kina i korgar, där de avsätta sina ägg. De nykläckta larverna förses med kvistar av ek, varefter korgarna utsättas bland ekbuskar, där en väktare i mån av behov flyttar larverna från buske till buske. Det af dessa fjärilars kokonger vunna silket uppskattas av kineserna såsom starkare och billigare än det vanliga silket.

Den japanska eksilkesfjärilen liknar mycket den föregående, men uppträder bara i en generation om året och övervintrar i äggstadiet.

Arter[redigera | redigera wikitext]


Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Eksilkesfjäril, 1904–1926.