Saudia Flight 163

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Saudia Flight 163
L1011saud163.png
Olyckssammanfattning
Datum19 augusti 1980
TypBrand i lastrummet, pilotmisstag
PlatsRiyadh, Saudiarabien
Passagerare287
Besättning14
Omkomna301 (alla)
FlygplanstypLockheed L-1011-200 TriStar
FlygbolagSaudia
RegistreringHZ-AHK
StartQuaid-e-Azam Int'l Airport
Karachi, Pakistan
MellanlandningRiyadh International Airport
Riyadh, Saudiarabien
DestinationJeddah International Airport
Jeddah, Saudiarabien
Flygplanet äfter branden

Saudia Flight 163 var ett reguljärt passagerarflyg från flygbolaget Saudia som fattade eld efter start från Riyadhs internationella flygplats (numera Riyadh Air Base) på en flygning till Jeddah, Saudiarabien[1] tisdagen den 19 augusti 1980. Alla 287 passagerare och 14 besättningsmedlemmar ombord på flygplanet, en Lockheed L-1011-200 TriStar, dog efter flygplanet gjorde en nödlandning tillbaka på Riyadhs flygplats.

Vid tidpunkten för olyckan var detta det näst dödligaste flygplanshaveriet någonsin, efter Turkish Airlines Flight 981.[2] Det var också det tredje dödligaste flygplanshaveriet, efter flygolyckan på Teneriffa 1977 och Turkish Airlines Flight 981.[3] Det var också den högsta dödssiffran i någon flygolycka någonsin i Saudiarabien och den högsta dödssiffran någonsin i någon flygolycka med en Lockheed L-1011.

Olyckan[redigera | redigera wikitext]

Efter att planet hade lyft från Riyadh utlöstes brandlarm i lastrummet. Piloterna visste inte hur de skulle hantera larmen. Då kom en kabinpersonal in i cockpiten, och sade att tjock rök började komma in i kabinen. Då vände de tillbaka till Riyadh, där det stod brandbilar beredda. Efter landningen åkte planet av landningsbanan och brann sedan upp. Brandorsaken är fortfarande okänd.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]