Skanner (mottagare)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Scanner (mottagare))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om vissa radiomottagare. För andra betydelser, se skanner.
Radioskanner.

En skanner är en radiomottagare som automatiskt kan söka av olika frekvensband. Frekvensbanden kan man i allmänhet själv programmera in. Man kan även spara specifika frekvenser i minnesbanker och skanna enbart på dessa.

Med en tillräckligt avancerad skanner kan man i stort sett avlyssna det mesta. Viss digital trafik, såsom GSM-telefoner och trådlösa hemtelefoner av typen DECT, använder kryptering av trafiken. Beroende på system kan avkodning kräva stor beräkningskapacitet eller vara i praktiken omöjlig.

Det är populärt att skanna på till exempel polisen, brandkåren, ambulansen, flygtrafik, analoga trådlösa telefoner (959–960 MHz FM för basstationen[förtydliga]). Vidare kan man lyssna på avlägsna radiostationer som sänder musik, radioamatörer, åkare, jägarradio, fartygstrafik och NMT 450.

Trafiken på vissa frekvensband är konfidentiell. Man får inte berätta vad man hört på dessa eller utnyttja informationen, om trafiken inte var riktad till en själv eller allmänheten. Beroende på jurisdiktion kan det också vara förbjudet att lyssna på en del frekvenser eller att avkoda krypterad trafik.