Shona

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Shona
ChiShona
Talas iZimbabwe, Moçambique, Zambia och Botswana
RegionAfrika
Antal talare7 000 000
SpråkfamiljShona
Officiell status
Officiellt språk iZimbabwe
Språkmyndighet-
Språkkoder
ISO 639‐1sn
ISO 639‐2sna
ISO 639‐3
SILsna

Shona är ett bantuspråk som talas av mer än 80 % av befolkningen i Zimbabwe (omkring 6 225 000 personer, enligt SIL International 1989). Även denna folkgrupp kallas shona.

Shona är ett officiellt språk i Zimbabwe tillsammans med nordndebele och engelska. Shona talas också av ett stort antal invånare i Moçambique. Andra länder med shonatalare är Zambia och Botswana. Det totala antalet shonaspråkiga är minst 7 000 000 (UBS 1990).

Shona är ett skrivet standardspråk med en ortografi och grammatik som kodifierades i början av 1900-talet och fastställdes på 1950-talet. Den första romanen på shona, Solomon Mutswairos Feso, publicerades 1957. Shona lärs ut i skolan men är inte det allmänna undervisningsspråket i andra ämnen. Det nutida shona är baserat på dialekten som talas av karangafolket i Masvingoprovinsen, området runt stora Zimbabwe, och zezurufolket i centrala och norra Zimbabwe. Alla shonadialekter anses dock vara lika betydande och lärs ut i lokala skolor.

I Guthries zonklassifiering av bantuspråken ingår shona i zon S10, som syftar på ett dialektkontinuum av nära besläktade varianter, däribland shona, manyika, nambya och ndau, som talas i Zimbabwe och centrala Moçambique, tawara och tewe i Moçambique, samt ikalanga i Botswana.

Shonatalarna flyttade troligen in i nuvarande Zimbabwe under den stora bantuexpansionen.

Shona har fem vokaler: a, e, i, o, u, samt en stor uppsättning konsonanter. Det är ett tonspråk, men ton markeras inte i skrift.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Biehler, E. (1950) A Shona dictionary with an outline Shona grammar (reviderad upplaga). The Jesuit Fathers.
  • Brauner, Sigmund (1995) A grammatical sketch of Shona : including historical notes. Köln: Rüdiger Koppe.
  • Carter, Hazel (1986) Kuverenga Chishóna : an introductory Shona reader with grammatical sketch (2nd edition). London: SOAS.
  • Doke, C. M. (1931) Report on the Unification of the Shona Dialects. Stephen Austin Sons.
  • Mutasa, David (1996) 'The Problems of Standardizing Spoken Dialects: The Shona Experience', Language Matters, 27, 79–93

Lafon, Michel (1995), Le shona et les shonas du Zimbabwe, Harmattan éd., Paris

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]