Showtime

Från Wikipedia
För TV-kanalen Showtime i Skandinavien, se Showtime Scandinavia. För andra betydelser, se Showtime (olika betydelser).
Kanalens logotyp.

Showtime är en samling amerikanska betal-tv-kanaler som konkurrerar med i första hand HBO:s kanalbukett. Kanalerna kan jämföras med vad C More är i Sverige. Kanalen finns även i en skandinavisk version – Showtime Scandinavia – som dock skiljer sig markant från den amerikanska originalkanalen. Programutbudet är helt annorlunda och det enda kanalerna har gemensamt är egentligen bara namnet. I USA är Showtime ett välkänt begrepp bland premiumkanaler. Nya långfilmer får TV-premiär på kanalen, efter att de visats på pay-per-view, som även visar en handfull egenproducerade originalserier. Bland de mest framgångsrika egenproducerade serierna finns The L Word, Weeds och Fat Actress med Kirstie Alley. Kanalen är helt reklamfri och finansieras genom abonnemangsintäkter på samma sätt som C More och Viasat i Sverige.

Kanaler[redigera | redigera wikitext]

Showtime sänder en multiplex med åtta olika kanaler på den amerikanska marknaden.

  • Showtime (SHO) Flaggskeppet som visar nya filmer och originalserier
  • Showtime 2 (SHO2): Sekundär kanal som fram till nyligen hette Showtime Too.
  • Showtime Showcase (SHOC): Snarlik Showtime 2 till innehållet. Hette fram till nyligen Showtime 3 (SHO3).
  • Showtime Beyond (SHOB): Visar en blandning av Sci-Fi, Fantasy och skräck samt en del serier.
  • Showtime Extreme (SHOX): Action och äventyr, thrillers, gangster- och martial arts filmer.
  • Showtime Family Zone (SHOF): Barn- och familjeanpassat innehåll.
  • Showtime Next (SHON): IInteraktiv tjänst riktad mot målgruppen 18-24 år.
  • Showtime Women (SHOW): Visar ett utbud specialanpassat för kvinnor.

Originalserier från Showtime[redigera | redigera wikitext]

Showtime i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Showtime Scandinavia

Den nordiska versionen av kanalen skiljer sig mycket från den amerikanska. Showtime Scandinavia inledde sina sändningar 18.00 den 30 september 2004. Varumärket licensieras av amerikanska Showtime Networks Inc. som i sin tur ägs av moderbolaget Viacom. I Sverige visar Showtime nästan uteslutande långfilm, ofta har titlarna ett par år på nacken. Bland filmtitlarna som visas hittar man allt från stora Hollywood-filmer till lite mindre Hongkong-produktioner. Kanalen presenterar filmer från de senaste årtiondena inom genrerna action, thriller, science fiction, komedi m.fl.

Till Sverige och övriga Skandinavien kom kanalen i september 2004, och har ett spridningsområde på omkring 800 000 hushåll i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Målgruppen är 15 till 49 år.

Distribution i Skandinavien[redigera | redigera wikitext]

Kanalen sänds i Skandinavien av bolaget NonStop Television, som även sänder tv-kanalerna Star! och Silver. I Sverige är kanalen tillgänglig via distributörerna Com Hem, Boxer, Telia(bredbands-tv) och Canal Digital. Via satellit är det bara Canal Digital som sänder kanalen i länderna.

I de svenska kabelnäten var det vid Showtime födelse få som distribuerade kanalen. Till Com Hem kom kanalen den 13 december. Norska UPC följde efter i mars samma år. Canal Digital distribuerar även kanalen i kabelnät i hela Norden och i Norge finns den till och med i det analoga grundutbudet från 1 juli 2005 (i en delad kanal, dock). I det svenska digitala marknätet ersattes Showtime i maj 2006 av kanalen Silver.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]