Spelfilm

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Långfilm)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En spelfilm är en film som är baserad på ett manuskript med detaljerade scenanvisningar som genomförs av skådespelare.[1] Spelfilm står i motsats till dokumentärfilm och animerad film. Ibland används den engelska termen live-action, för att betona den senare distinktionen.

Spelfilmer brukar vanligen delas in i genrer som actionfilm, komedifilm, dramafilm och äventyrsfilm. Förutom dokumentärfilmer och animerade filmer räknas inte heller pornografiska filmer och inspelade scenframträdanden som spelfilmer.

Det engelska begreppet feature film, långfilm, används om filmer över en viss bestämd längd (ofta 40 minuter). Ursprungligen var begreppet smalare, och avsåg en längre spelfilm med jämförelsevis hög budget, som var avsedd att visas som huvudnummer i en biografvisning. En sådan spelfilm kunde i så fall visas tillsammans med en B-film, som hade lägre budget.

Distribution av spelfilm[redigera | redigera wikitext]

Spelfilmer med hög budget kommer i allmänhet först ut på biograf, sedan på video (som Blu-ray och DVD) och sist på TV. En film som spelas in för att sändas i TV redan från början brukar kallas TV-film.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "spelfilm". NE.se. Läst 29 oktober 2014.