Spelfilm

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Långfilm)

En spelfilm är en film som är baserad på ett manuskript med främst fiktiv handling och arrangerade scener med skådespelare.[1][2] Spelfilm står i motsats till dokumentärfilm[2] eller rena utbildningsfilmer.[3] Den engelska termen live-action används ibland för att specificera att en spelfilm är fotograferad istället för animerad.[4] Samtidigt finns det vissa filmer som är både fotograferade och animerade. På engelska går dessa under live-action animated film. Ett sådant exempel är filmen Vem satte dit Roger Rabbit.

Spelfilmer brukar vanligen delas in i genrer som actionfilm, komedifilm, dramafilm och äventyrsfilm. Förutom dokumentärfilmer och animerade filmer räknas inte heller pornografiska filmer och inspelade scenframträdanden som spelfilmer.

Speltiden för en långfilm i Sverige är minst 60 minuter enligt Svenska Filminstitutets avtal 2018.[5] Enligt 2013 års filmavtal var minimigränsen 70 minuter. 1963 var gränsen satt till minst 72 minuter eftersom det motsvarade 2 000 meter filmkopia.[6] Internationellt är minimigränsen ofta satt till 60 minuter.[6] Det engelska begreppet feature film, långfilm, används om filmer över en viss bestämd längd (ofta 40 minuter).[källa behövs] Ursprungligen var begreppet smalare, och avsåg en längre spelfilm med jämförelsevis hög budget, som var avsedd att visas som huvudnummer i en biografvisning. En sådan spelfilm kunde i så fall visas tillsammans med en B-film, som hade lägre budget.

En kortare film kallas vanligen kortfilm.

Distribution av spelfilm[redigera | redigera wikitext]

Spelfilmer med hög budget kommer i allmänhet först ut på biograf, sedan på video (som Blu-ray och DVD) och sist på TV. En film som spelas in för att sändas i TV redan från början brukar kallas TV-film.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]