Shyam Sundar Goswami

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Shyam Sundar Goswami född 1891 i Santipur, i delstaten Bengalen, död 1978, var en indisk yogi. Under trettio år var han verksam som lärare vid The Goswami Yoga Institute, i Santipur, ett institut som grundats av hans far. Tillsammans med sin närmaste lärjunge Dinabandhu Pramanick genomförde Shri S.S. Goswami flera turnéer i Indien samt världsturnéer till Japan, USA och Europa med syfte att sprida kunskap och popularisera läran om Hathayoga.

Shri Goswami behärskade Hatha Yoga och Laya Yoga - två av de fyra grundläggande Yoga-disciplinerna ur det ursprungliga Maha Yoga.

Det unika i hans undervisning i Hathayoga var bland annat att introducera:

I sin bok Layayoga sammanställde Shri Goswami en översikt av människans chakras, de immateriella, ej belagda begrepp som i traditionell Yoga ses som människans kreativa livscentra med central roll inom andligt sökande.

1949 inbjöds Shri Goswami till Sverige för att representera Indien vid den Andra Lingiadens världskongress för fysisk fostran. Ett sextiotal länder deltog i kongressen som hölls i Stockholm i samband med Svenska gymnastikförbundets internationella tävlingar. En grupp läkare vidKarolinska Institutet visade stort intresse för hans forskning, och efter kongressen ombads Shri Goswami att stanna i Stockholm för att undervisa och bedriva fortsatt forskning. Samma år grundades Goswami Yoga Institute i Stockholm.

Efter hans bortgång fortsatte undervisningen under ledning av hans nära lärjungar Karin Schalander och Basile P. Catoméris.

Shyam Sundar Goswami är författare till böckerna Layayoga, Hatha Yoga och Jesus Christ and Yoga. En svensk översättning av Hatha Yoga utkom i fyra utgåvor, den senaste 1976.

2011 bildades Goswami Stiftelsen (Goswami Foundation) med syfte att förvalta arvet efter Shyam Sundar Goswami. Stiftelsen syfte är att upprätthålla verksamheten vid Goswami Yoga Institute.

2012 utkom en tredje, reviderad upplaga av Hatha Yoga, nu med titeln Advanced Hatha Yoga. I början av 2013 utkom Foundations of Yoga av Shyam Sundar Goswamis lärjunge Basile P. Catoméris. Boken är en sammanfattning av Goswamis läror. Båda titlarna är utgivna på det amerikanska förlaget Inner Traditions.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]