Lingiaden

Från Wikipedia
Lingiaden
Sport(er)gymnastik
LandSverige
PlatsStockholm
TidpunktJuli–augusti
År19391949
Geografisk omfattninghela världen
ArrangörSvenska Gymnastikförbundet
Den andra Lingiaden ägde rum i Stockholm 1949
5000 husmödrar gymnastiserar i Lingiaden i Stockholm 1949. Klädsel: vit blus, blå gymnastikbyxor och vita skor.

Lingiaden (av Pehr Henrik Ling + Olympiad) var en internationell gymnastikuppvisning som anordnades i Stockholm i Sverige av Svenska Gymnastikförbundet 1939 och 1949.

Den första Lingiaden[redigera | redigera wikitext]

Den 20 juli 1939 invigdes den första Lingiaden på Stockholms stadion. Syftet med denna internationella gymnastikuppvisning var att fira 100-årsminnet av den svenska gymnastikens skapare Pehr Henrik Ling. Evenemanget organiserades av Svenska Gymnastikförbundet med deltagande av 7 399 gymnaster från 37 länder. Den största delegationen kom från Danmark med 1 900 deltagare. Tyskland sände 1 000 deltagare, vilka alla inkvarterades ombord på Kraft durch Freudes kryssningsfartyg Wilhelm Gustloff.

Den andra Lingiaden[redigera | redigera wikitext]

Den andra Lingiaden ägde som planerat rum 1949. Det ambitiöst upplagda evenemanget med omkring 14 000 deltagare blev en sportslig framgång men en ekonomisk förlustaffär för Svenska Gymnastikförbundet. Förbundets generalsekreterare/VD Agne Holmström som ansvarat för evenemanget begick självmord efter Lingiadens avslutning. Inga fler Lingiader följde.

Som representant för Indien deltog Yoga-mästaren Shyam Sundar Goswami. Efter evenemanget ombads han att stanna i Sverige för att undervisa, och 1949 grundades Goswami Yoga Institute i Stockholm.

Efterföljare[redigera | redigera wikitext]

Lingiaden fick dock en efterföljare med World Gymnaestrada. Det första evenemanget, som till stor del byggde på erfarenheter från Lingiaderna, anordnades 1953 i Rotterdam. Sedan dess har evenemanget i stort sett ägt rum vart fjärde år på olika platser. Till minne av de två svenska Lingiaderna 60 respektive 50 år tidigare anordnades 1999 XI World Gymnaestrada i Göteborg med 23 500 deltagare. Den XV World Gymnaestrada ägde rum i Helsingfors 2015.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]