Sibiriska Handelsbanken

Från Wikipedia
Sibiriska Handelsbanken
Сибирский_торговый_банк_СПб_1910-е.jpg
Huvudkontor vid Nevsky Prospekt 44, Sankt Petersburg, 1910-talet
Здание сибирского торгового банка. улица Карла Маркса, 23.jpg
Kontor i Irkutsk, byggnadsminne, numera Irkutsks regionala konstmuseum
SäteJekaterinburg/Sankt Petersburg
HuvudkontorKejsardömet Ryssland
BranschAffärsbank
Historik
Grundat1872
GrundareV.I. Astasjev och G.E. Gunzburg
Upplöst1917 (nationaliserad)

Sibiriska Handelsbanken (ryska: Сибирский торговый банк) var en affärsbank i det ryska imperiet, som grundades 1872 och nationaliserades av sovjetregeringen 1917.

Banken hade sitt säte i Jekaterinburg, men leddes i praktiken från sitt andra huvudkontor i Sankt Petersburg.

Fram till slutet av 1800-talet var banken huvudsakligen engagerad i handelskrediter för varor och råvaror, samt i köp av guld och platina och förädling av dessa metaller i sina egna laboratorier i Jekaterinburg, Tomsk och Irkutsk. Under åren öppnade banken 14 filialer i de största städerna i Sibirien och Uralregionen. Många av dess bankhus är bevarade och ett antal av dem är byggnadsminnen.

Banken deltog i finansieringen av järnvägar, rederier, inrättandet av nya och utbyggnad av gamla industriföretag, inklusive kolgruvor, krigsmaterielfabriker, inklusive Vulkan-anläggningen. Under ledning av Siberiska Handelsbanken inrättades den mongoliska nationalbanken 1914. Banken organiserade en serie geologiska expeditioner för att utforska guldfyndigheter och utforska kopparmalmsfyndigheter i Dzhezkazgan.

Sibiriska Handelsbanken likviderades i likhet andra privata ryska banker genom att den anslöts till Ryska federationens statsbank genom ett dekret från Federativa exekutivkommittén 1917. Genom ett dekret den 23 januari 1918 konfiskerades aktiekapitalet tillsammans med andra privata bankers aktiekapital till förmån för Rysslands statsbank.

Under 1990-talet fanns under några år till 1997 en privat bank med samma namn i Ryssland. Dess banklicens återkallades då.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]