Silbo gomero

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Silbo gomero är ett visselspråk som talas på ön La Gomera, en av kanarieöarna. Språket används för att kommunicera över de många djupa dalar som finns på ön.

Exempeldialog språket Silbo Gomero.

Språket skapades av Kanarieöarnas ursprungsinvånare, och anpassades till spanska när öarna på 1500-talet koloniserades av spanjorer. Språket är obligatoriskt att lära ut i skolorna på ön.

Språket har vissa likheter med morsealfabetet i det att det sammansätts av ett mindre antal grundelement som är kod för bokstäver, stavelser och speciella ljud. Grundelementen består av visslingar med olika tonhöjd och styrka. Med detta som bas kan man med visslingar överföra meningar, som kan handla om vad som helst.

Jämför med fäbodlåtar som också är ett slags kommunikation över dalar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Trujillo, R., et al (2005). EL SILBO GOMERO. Materiales didácticos. Canary Islands: Consejería De Educación, Cultura y Deportes Del Gobierno De Canarias - Dirección General De Ordenación e Innovación Educativa. ISBN 84-689-2610-8.
  • Trujillo, R. (1990). The Gomeran Whistle: Linguistic Analysis (English translation: J.Brent). Santa Cruz de Tenerife: Library of Congress, Washington, DC (unpublished).
  • Trujillo, R. (1978). EL SILBO GOMERO: análisis lingüístico. Santa Cruz de Tenerife: I. Canaria. ISBN 84-85543-03-3.
  • Busnel, R.G. and Classe, A. (1976). Whistled Languages. New York: Springer-Verlag. ISBN 0-387-07713-8.
  • Hans-Henrik Rönnow: Kanarieöar som visslar och smakar Sydamerika. Dagens Nyheter 1998-12-13.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Globe of letters.svg Språkportalen – portalen för språk på svenskspråkiga Wikipedia.