Silence Records

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Silence Records AB
Grundat 1970
Plats Sverige Koppom, Sverige
Genre Rock, visa, punk, indiepop med mera
Distributör(er) Border Music
Webbplats Officiell webbplats

Silence (Silence Records AB) är ett svenskt skivbolag strax utanför Koppom i Värmland. Silence var ett av de viktigaste skivbolagen inom proggrörelsen, men har numera upphört med all nyutgivning.

Skivbolaget grundades i Stockholm 1970 av Anders Lind och Joseph Hochhauser, vilka varit verksamma som DJ:s på klubben Filips. Med från starten var även Linds dåvarande flickvän Eva Wilke. Bolaget gav under denna tid ut skivor med bland andra Bo Hansson, Träd, Gräs och Stenar, Kebnekajse, Fläsket brinner, Philemon Arthur and the Dung, Gudibrallan, Samla Mammas Manna, Turid och Jan Hammarlund. År 1972 bildade man SAM-distribution tillsammans med skivbolaget MNW i Vaxholm.

År 1977 flyttade Silence till byn Näved utanför Koppom i västra Värmland och byggde om en gammal skola för att även få plats med en musikstudio och från 1980 har även Wilkes nuvarande make Nikolaj Steenstrup varit verksam där. Silence verksamhet kritiserades ofta av den mest politiskt inriktade grenen av proggrörelsen med Tommy Rander i spetsen. Detta eftersom den musik som utgavs av bolaget ansågs vara alltför "flummig" och sakna ett tydligt politiskt budskap. Rander sade 1978 i en radiointervju följande om folket kring Silence: "Ett flumgäng som lever kvar i 69–70 års gärdesromantik är en kolossal belastning för musikrörelsen."

I Silence studio i Värmland har band som Ebba Grön, Dag Vag, Hellacopters, Eldkvarn, Kent, Matchstick Sun och många fler spelat in skivor. Bland senare artister på Silence märks bob hund, Bergman Rock, Sci-Fi SKANE och Fint Tillsammans.

Silence är ett av de större bolagen som är medlemmar i SOM. På grund av svårigheterna att i den digitala tidsåldern få intäkter av skivförsäljning har man dock numera upphört med all nyutgivning.

År 1995 belönades skivbolaget med Grammisgalans hederspris.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Vinnare av hederspriset”. Grammis. http://grammis.se/om-grammis/vinnare-av-hederspriset/. Läst 9 september 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]