Simon Williams

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Simon Williams, född 16 juni 1946 i Windsor i Storbritannien, är en brittisk skådespelare.

Han är son till den brittiske skådespelaren Hugh Williams. Hans syster Polly Williams (som gick i bort i cancer 2004) var också skådespelare. Hans två barn med den brittiska skådespelerskan Belinda Carroll, Tam Williams och Amy Williams, är också skådespelare. Sedan skilsmässan från Belinda Carroll är Williams numera omgift med skådespelarskan Lucy Fleming.

Williams blev enormt populär över hela världen på 1970-talet för sin roll som James Bellamy i TV-serien Herrskap och tjänstefolk. James Bellamy var sonen i familjen Bellamy, kring vilken serien kretsade, och i början av serien är James en bortskämd, egocentrerad 18-åring som går i skolan. Under seriens sista episoder är han däremot en medelålders man i 50-årsåldern - änkling, major i den brittiska armén, olyckligt kär i sin unga, vackra styvkusin (spelad av Lesley-Anne Down), och ständigt plågad av sina hemska erfarenheter från Första världskriget. Rollfigurens stora åldersspann ställde stora krav på Williams som skådespelare och var en prestation som han fick mycket beröm för.

Trots flertalet andra film- och Tv-roller, till exempel i Kommissarie Lynley, The Bill, Bergerac, Doctor Who, Dalziel and Pascoe, och Fången på Zenda, förblir alltjämt hans roll i Herrskap och tjänstefolk den roll som Williams är mest känd för.[enligt vem?]

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]