Sistan

Från Wikipedia
Karta över det historiska Sistan

Sistan (persiska: سیستان), även Sakastan är en historisk region i gränslandet mellan sydöstra Iran och sydvästra Afghanistan. Den omfattar områden i den norra delen av den iranska provinsen Sistan och Baluchistan samt områden i den afghanska provinsen Nimruz. Områdets största stad är Zabol på den iranska sidan.

Namnet Sistan är en förkortning av Sakastan, ett historiskt rike, i vilket nuvarande Sistan en gång utgjorde den västligaste delen. Sakerna, som ursprungligen kom från Sistan, fördrevs till Punjab av partherna (63 f.Kr. till 220 e.Kr.).

Saffariderna (861-1003), en av de tidiga iranska dynastierna under medeltiden, var ursprungligen härskare över Sistan.

Den mest kända arkeologiska fyndplatsen i Sistan ligger på Kuh-e Khwajeh, en kulle som reser sig på en ö i Hamunsjön.

Sistan i religion och mytologi[redigera | redigera wikitext]

Sistan har en stark koppling till zoroastrismen och under sasaniderna var Hamunsjön en av religionens två pilgrimsorter. Enligt zoroastristisk tradition hyser sjön Zarathustras säd och just innan världens slutliga omdaning kommer tre jungfrur att gå ned i sjön och föda saoshyanterna som kommer rädda mänskligheten.

I Irans nationalepos Shahnameh, där Sistan också omnämns som "Zabolestan", efter staden Zabol, förläggs den mytologiske hjältekungen Rostams födelseort till regionen. En annan känd hjälte från Sistan är Faramarz.