Sistan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
IranSistanBaluchistan.png

Sistan (persiska: سیستان) är en region i gränslandet mellan sydöstra Iran och sydvästra Afghanistan. Den omfattar områden i den norra delen av den iranska provinsen Sistan och Baluchestan samt områden i den afghanska provinsen Nimruz. Områdets största stad är Zabol på den iranska sidan.

Namnet Sistan kommer Sakastan, ett historiskt rike, i vilket nuvarande Sistan en gång utgjorde den västligaste delen. Sakerna, som ursprungligen kom från Sistan, fördrevs till Punjab av de arsacidiska eran i Partien (63 f.Kr. till 220 e.Kr.).

Sistan har en stark koppling till zoroastrismen och under den sassanidiska eran var sjön Hamun en av religionens två pilgrimsorter. Enligt zoroastristisk tradition hyser sjön Zoroasters säd och just innan världens slutliga omdaning kommer tre jungfrur att gå ned i sjön och föda saoshyanterna som kommer rädda mänskligheten.

Saffariderna (861-1003), en av de tidiga islamiska iranska dynastierna, var ursprungligen härskare över Sistan. I Shahnameh, där Sistan också omnämns som Zabulistan, efter staden Zabol, förläggs den mytologiske hjältekungen Rostams födelseort till regionen.

Den mest kända arkeologiska fyndplatsen i Sistan ligger på Kuh-e Khwajeh, en kulle som reser sig på en ö i sjön Hamun.