Sjöfartsverkets helikopterverksamhet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sjöfartsverkets helikopterverksamhet
Övning_med_räddningshelikopter.jpg
Övning med räddningshelikopter av typ AW139.
Information
Officiellt namnSjöfartsverkets helikopterverksamhet
Datum1993–
LandSverige
RollSearch and Rescue
Del avSjöfartsverket
HögkvarterÖstersund[källa behövs]
FörläggningsortSäve flygplats,
Kristianstad Österlen Airport,
Visby flygplats,
Mellingeholms flygplats,
Umeå flygplats
Helikoptrar
RäddningshelikoptrarSikorsky S-76, AgustaWestland AW139

Sjöfartsverkets helikopterverksamhet är en del av Sjö- och flygräddningsavdelningen inom Sjöfartsverket. Sjöfartsverket är huvudman för sjöräddning och flygräddning i den svenska räddningsregionen.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Räddningshelikopter av typ Sikorsky S-76, som tidigare flögs av Sjöfartsverkets helikopterverksamhet.

Helikopterverksamheten har omkring 100 anställda vid fem flygbaser:

Den har beredskap dygnet runt, året runt, för sjö- och flygräddning (Search and Rescue, eller bara SAR) med sju medeltunga helikoptrar, varav fem är i drift och två som ersättare för helikoptrar som underhålls och i övrigt i operativ reserv. Huvudkontoret ligger på Säve flygplats i Göteborg.

Helikoptrarna ska kunna påbörja en insats inom 15 minuter efter att besättningen larmats. En besättning består av två piloter, en ytbärgare och en mekaniker/vinschoperatör. Besättningarna arbetar i sjudagarspass och bor då på flygbasen.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Sjöfartsverket hade sedan 1993 ett avtal med Försvarsmakten om att denna skulle hålla helikoptrar i beredskap för räddningsverksamhet vid fyra, senare fem, flygplatser. I början av 2000-talet kunde Försvarsmakten inte längre upprätthålla erforderlig kapacitet, varför Sjöfartsverket i stället upphandlade civila helikoptrar i ökad omfattning. Från 2009 upphörde Försvarsmakten att ställa räddningshelikoptrar till förfogande.

Norrlandsflyg AB opererade en ökande flotta av svenska civila sjö- och flygräddningshelikoptrar på uppdrag för Sjöfartsverket mellan 2002 och 2011 från fem flygbaser, varav den i Norrland låg i Sundsvall. Våren 2012 ombaserades räddningshelikoptern i Skellefteå till en ny bas för sjö- och flygräddning på Umeå flygplats.

För att säkerställa tillgången till räddningshelikoptrar, efter det att Norrlandsflyg och dess moderbolag hamnat i ekonomiska svårigheter, övertog Sjöfartsverket bolaget Scandinavian Helicopter Invest AB, med räddningshelikoptrar som drevs av Norrlandsflyg AB, i november 2011 och namnändrade företaget till SMA Helicopter Rescue AB. I januari inlemmades detta företags verksamhet i Sjöfartsverket, med avsikt att under 2014 avveckla SMA Helicopter Rescue AB.

Helikopterflottan bestod till 2013 av sju Sikorsky S-76. Från och med 2013 har hela flottan börjat bytas ut mot AgustaWestland AW139. Under 2013 levererade tre av dessa, och leveranserna avses vara avslutade till slutet av 2014.[1] Den nyare helikoptertypen kan ta fler nödlidande, har längre räckvidd i tid och avstånd och bedöms ha större tillgänglighet, eftersom den klarar besvärligare väderlek, som till exempel vid isbildning.[2][3] Den första helikoptern togs i drift i Umeå i april 2015.

2015 uppmärksammades upphandlingen av de nya helikoptrarna av Uppdrag granskning som visade på flera felaktigheter.[förtydliga][4] Upphandlingen granskades därefter av Konkurrensverket som valde att rikta kritik mot Sjöfartsverket för det sätt som upphandlingen skötts.[5]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]