Sjøhuset i Bergevik

Sjøhuset i Bergevik
Information
Typ av museumMuseigård
PlatsForsands kommun, Troms fylke, Norge
Etablerat1996
Etablerat avForsands kommun

Sjøhuset i Bergevik är ett norskt museum i Forsands kommun. Det var tidigare en fiskberedningsanläggning som användes till saltning av sill och kryddning av skarpsill från fisket i Lysefjorden.

Huset uppfördes 1850 av Ivar Halvarson Berge. Efter hand kom det att användas för saltning av sill och kryddning av höstskarpsill till ansjovis. Under 1880-talet slutade kryddningen av brisling. Vid denna tid hade konservfabriker kommit till i Stavanger, och dessa gav bättre betalt för fisken. Salting av fisk fortsatte dock i Bergevik.

Omkring 1900 startade fångst och saltning av musslor för agn i sjøhuset. Det hade då upptäckts stora förekomstar av musslor i Lysefjorden. Musslorna packades i tunnor och utnyttjades senare som agn på krokfiske i Lofoten.

Vid denna tid bedrevs också detaljhandel en trappa upp i byggnaden och där fanns också tämligen usla bostäder. Framemot 1918 tog de stora musselförekomsterna slut, varefter huset åter användes för saltning och kryddning av sill vid vinter- och vårsillfisket.

I början 1990-talet var huset i dåligt skick. Forsands kommun lät då restaurera huset, vilket stod klart 1996. Museet ingår idag i Ryfylkemuseet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]