Skärrande gräshoppa

Från Wikipedia
Skärrande gräshoppa
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Status i Sverige: Starkt hotad[2]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamInsekter
Hexapoda
KlassEgentliga insekter
Insecta
OrdningHopprätvingar
Orthoptera
FamiljMarkgräshoppor
Acrididae
SläkteStauroderus
ArtSkärrande gräshoppa
Stauroderus scalaris
Vetenskapligt namn
§ Stauroderus scalaris
AuktorFisher-Waldheim, 1846
Hitta fler artiklar om djur med
Skärrande gräshoppa som spelar

Skärrande gräshoppa, Stauroderus scalaris, är en hopprätvingeart som beskrevs av Gotthelf Fischer von Waldheim, 1846.[2] Skärrande gräshoppa ingår i släktet Stauroderus och familjen markgräshoppor, Acrididae.[2]

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Denna gräshoppa har en kroppslängd på 18 till 29 millimeter och färgen varierar från grönaktig till brun eller grå. Ett kännetecken för arten är att dess täckvingar är ovanligt breda. Från både hanen och honan hörs ett smattrade läte vid flykt, som vid landning övergår i ett karakteristiskt skärrande spelljud, som närmast kan beskrivas som ett pulserande väsande.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den skärrande gräshoppans huvudsakliga utbredningsområde är de ryska stäpperna. Den finns i bergsområden i södra och mellersta Europa, som i Alperna, Pyrenéerna och på Balkan. I Sverige finns den endast på norra Öland. Detta är också den enda platsen där arten förekommer i Norden. Närmast utanför Sverige finns den i södra Tyskland.

Status[redigera | redigera wikitext]

I Sverige är den skärrande gräshoppa klassad som Starkt hotad. De största hoten mot arten är igenväxning och ökad bebyggelse i de områden där den lever.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Den skärrande gräshoppans habitat i Sverige är soliga och sandiga områden med gles växtlighet och en flora av ängskaraktär. Den undviker hårt betade områden och alvarmark För fortplantningens framgång är antalet soltimmar troligtvis det mest avgörande och mulna somrar påverkar därför arten negativt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hochkirch, A., Willemse, L.P.M., Rutschmann, F., Chobanov, D.P., Kleukers, R., Kristin, A., Presa, J.J. & Szovenyi, G. 2016 Stauroderus scalaris (Europe assessment) . Från: IUCN 2016. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2018.1. Läst 21 november 2023.
  2. ^ [a b c] ”Skärrande gräshoppa Stauroderus scalaris. Artfakta. SLU Artdatabanken. 2023-11-16. https://artfakta.se/artbestamning/taxon/101819. Läst 21 november 2023.