Skara–Lundsbrunns Järnvägar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skara–Lundsbrunns Järnvägar
Allmänt
PlatsVästergötland
SträckaSkaraLundsbrunn
Anslutande järnvägslinjerSkogsmarks PutteNutte Järnväg (SPNJ) 600 mm
Organisation
ÄgareSkara–Lundsbrunns Järnvägar
BanoperatörSkara–Lundsbrunns järnvägar (SkLJ)[1]
Tekniska fakta
Längd12 kilometer
Spårvidd891 millimeter (smalspår)
Linjekarta
Head stop
12 Lundsbrunns kurort
Station on track
11 Lundsbrunn
Stop on track
10 Dala kvarn
Stop on track
9 Skogsmark
Stop on track
8 Myråsen
Stop on track
4 Tveta
Unknown BSicon "eABZg+l"
1 Ostaspåretf.d. STJ
End station
0 Skara

Skara-Lundsbrunns Järnvägar (SkLJ) är en 12 kilometer lång smalspårig, 891 mm, museijärnväg i Västergötland som drivs av en ideell förening.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sträckan SkaraLundsbrunn var en del av Skara–Kinnekulle–Vänerns Järnväg (SKWJ) som öppnade för trafik 1887 och köptes av Västergötland–Göteborgs Järnvägar (VGJ) 1904. VGJ:s smalspåriga huvudlinge mellan Göteborg och Gårdsjö blev kända som Västgötabanan. VGJ köptes av staten 1948 och införlivades i dåvarande Statens Järnvägar (SJ).

Ånglok VGJ 4 på museijärnvägen Skara-Lundsbrunn. Påfyllning av vatten.
Lokets data

Sedan VGJ:s lok nr. 29 hade återfunnits i Verkebäck utanför Västervik startades en kampanj för att få tillbaka loket till Skara som hade varit en järnvägsknutpunkt med järnvägslinjer i fem riktningar. Skara stad beslutade att förvärva loket om en förening bildades för att ansvara för underhållet. Föreningen "29:an" bildades för detta ändamål och VGJ 29 återkom till Skara i januari 1967.

VGJ 29 var från början tänkt att placeras som ett monument över Skaras järnvägsepok, men entusiasterna i den nybildade föreningen hade högre ambitioner än så. Redan innan VGJ 29 var renoverad arrangerades det trafik i Skara med historiskt järnvägsmaterial i samband med bland annat Ostmässan i Skara. När SJ lade ner den sista godstrafiken i Skara 1984 blev det kritiskt då VGJ-banan skulle rivas. Föreningen lyckades överta sträckan Skara-Lundsbrunn från staten och det var början till museijärnvägen.[2]

En anlagd brand 2008 förstörde en av de äldsta motorvagnarna av typen DEVA och andra fordon.[3]

Nutid[redigera | redigera wikitext]

Samlingarna har utökats efter det första loket och består av ytterligare ett ånglok VGJ 4 i drift. Det finns diesellok, rälsbussar, personvagnar och godsvagnar som används i trafiken eller är uppställda vid Skara Järnvägsmuseum i det gamla rundlokstallet. Föreningen Skara-Lundsbrunns Järnvägars trafikerar sträckan Skara–Lundsbrunn under juni-september.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Transportstyrelsen - Giltiga tillstånd
  2. ^ The International Steam Pages
  3. ^ Lidköpingsnytt.nu 200801618

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]