Skifferholmen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
HSS klubblokal på Skifferholmen utanför Helsingfors havshamn

Skifferholmen (på finska Liuskasaari) är en liten holme söder om Helsingfors i Havshamnen, utanför Eira och Ulrikasborgs stadsdelar. Färjfästet till Skifferholmen ligger vid förlängningen av Kaptensgatan. Västerom Skifferholmen ligger Flisholmen och på östra sidan ligger Ungsholmen. Skifferholmen är en del av en grupp holmar som dessutom består av Stora räntan och Långören.

Verksamhet på Skifferholmen[redigera | redigera wikitext]

Helsingfors Segelsällskap har i över hundra år befunnit sig på Skifferholmen. Sällskapet har en hamn med omkring 300 båtar på holmen och Skiffergrundet som ligger intill. HSS driver en full-service gästhamn med 20 båtplatser, bastu och tvättstuga.

HSS klubbhus är ritat av arkitekt Runar Finnilä och byggdes år 1947 i stället för det gamla som brann upp 1946. I klubbhuset verkar Royal Restaurant's HSS Boathouse. Restaurangen pryds av Michael Schilkins och Björn Landströms glas-, keramik- och väggmålningar.

På Skifferholmen verkar dessutom terrassrestaurangen Skiffer. I samband med restaurangen drivs en bränslestation. På Ungsholmen som förenas med Skifferholmen med en vågbrytare, finns det också en restaurang, en simstrand, lekpark och en bastu. Färjan till Skifferholmen går med jämna mellanrum, från maj till oktober, beroende på tid på dygnet.

Olympiaden 1952[redigera | redigera wikitext]

År 1952 tjänstgjorde Skifferholmen som värd för Segling vid olympiska sommarspelens finnjolleklass. Banan utanför Skifferholmen var 5,4 kilometer lång.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]