Skiffertak

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skiffertak på Drothems kyrka
Skiffertak från Bretagne

Skiffertak är ett tak av skiffer, ofta av lerskiffer eller glimmerskiffer och förekommer på kyrkobyggnader samt på en del andra herrgårdsbyggnader tillhörande de högre stånden.

I Sverige har man använt skiffer som taktäckning från 1700-talet, först på 1800-talet kom det till större användning i närheten till platser där man bröt skiffer. Skiffer som taktäckning lades i stor omfattning fram till och med 1930-talet.

De Svenska husen har i huvudslag belagts med två olika sätt, varav kan nämnas enlagstäckning med kvadratiska plattor samt två eller trelagstäckning med regtangulära plattor. Plattorna läggs på ett underlag av takläkt eller panelbrädor ned till en taklutnig på 25°, under 45° bör undertaket vara belagt med takpapp.


Takskiffer[redigera | redigera wikitext]

[1]

Takskiffer utgörs av skifferarter, som någorlunda lätt låter sig klyvas i ganska regelbundna plattor eller tavlor. Den äkta takskiffern är lerskiffer. Färgen är blå, grön, violett eller svart.

För att en sten skall vara användbar till takskiffer måste den vara homogen och utan ådror av andra mineral. Den måste vara så seg att den tål, att man slår en spik igenom den utan att den brister eller spricker. Den skall ha god klang när man slår på den och får inte brista vid temperaturförändringar. Den får inte suga åt sig mycket vatten och den måste kunna motstå inverkan av svavelsyrlighet, som uppkommer genom avgaser från förbränning.

Förekomster[redigera | redigera wikitext]

Den största skifferbrotten finns i Carnarvonshire i Wales, med flera platser i Storbritannien. I USA finns stora skifferbrott främst i Pennsylvania. Takskiffer bryts dessutom i Belgien vid Namur och i Luxemburg. Även i Tyskland, Frankrike och Italien finns förekomster på många platser. I Sverige används dalslandsskiffer.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Teknos byggnadsbranschens handbok ISBN 91-7172-203-3.

  1. ^ Meyers varulexikon, Forum, 1952

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]