Skogsbrinken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skogsbrinken
Metsola (finska)
Stadsdel
Stad Vanda
Storområde Korso storområde
Folkmängd 6 197 (2019)
Stadsdelens nummer 83
Språk  
- finska 78,7 %
- svenska 1,2 %
- övriga 20,1 %
Vandakarta med Skogsbrinken markerat
Vandakarta med Skogsbrinken markerat
Källa: Aluesarjat

Skogsbrinken (fi. Metsola) är en stadsdel i Vanda stad i landskapet Nyland.

Skogsbrinken ligger i nordöstra Vanda och har cirka 6 000 invånare. Den är en del av Korso tätort med Korso pendeltågsstation i väster. I söder ligger stadsdelarna Matar och Mikkola, i norr Alkärr och i öster Jokivarsi.

Nära stationen ligger två stora dagligvaruaffärer, några specialaffärer och restauranger, yrkesskolan, social- och hälsovårdsstation och ombudspost. Det finns tre daghem i Skogsbrinken. Höghusbebyggelsen, som mestadels är ny, är koncentrerad kring stationen i stadsdelens västra del. Längre i öster finns ett stort egnahemshusområde.

Bebyggelsen i Korso fick sin början år 1862 då Stambanan öppnade med ett omkörningsspår i Korso. Den västra sidan av banan bebyggdes först. Då vägarna förbättrats och transporterna blivit bättre bebyggdes också den östra sidan, i Skogsbrinken. Transportlederna över järnvägen har ytterligare förbättrats och byggnadsbeståndet är nyare i Skogsbrinken än på den västra sidan av järnvägen. Transporterna i egnahemshusområdet fungerar med bussar och privatbilism längs med Lahtisleden.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från finskspråkiga Wikipedia.