Skygglapp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Häst försedd med skygglappar
Huvudlag med skygglappar

Skygglapp är ett tillbehör till träns eller huvudlaghästar och används i par eller enskilt. Den viktigaste funktionen med skygglappar är att få hästen att fokusera på en viss uppgift utan att den ska få störande moment i synfältet.

Inom travsport och körning används skygglappar ofta. Anordningen gör att hästens synfält skärmas av till viss del eller helt, kort uttryckt, man stänger hästen. En avskärmning kan behövas för att ändra hästens uppförande (exempel följer nedan).

Olika versioner[redigera | redigera wikitext]

Det finns olika versioner av skygglappar:

  • Fasta, sitter fast på stolparna på tränset eller som en lös grimma under tränset.
  • Stängningsbara, används oftast i travlopp där hästen behöver en extra uppiggning mot slutet.
  • Öppningsbara, används oftast i travlopp med samma effekt som stängningsbara.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

En häst inom travsporten som vill springa ifrån alla som kommer vid sidan vid lopp kan med fördel stängas med öppningsbara skygglappar. Under loppet ser hästen inte sina medtävlare förutsatt att den ligger långt fram i fältet. När hästen börjar tröttna på upploppet kan kusken öppna skygglapparna så den ser de andra hästarna och får då, för det mesta, en extra kick att springa ifrån sina medtävlare.

Stängningsbara får motsatt uppgift, när hästen inte ser de andra hästar riktas fokus rakt fram och den koncentrerar sig på att så snabbt som möjligt komma fram.