Slacktivism

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Slacktivism, av engelskans slacker (slöfock) och aktivism, är sådana former av aktivism som fordrar ingen eller ytterst liten ansträngning från aktivistens sida. Ett exempel på slacktivism kan vara att starta facebookgrupper, eller gå in på en webbplats som ger sina annonsintäkter till välgörenhet. Några evenemang som har beskrivits som slacktivism är Buy nothing day och Earth hour.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Kritiken mot slacktivism utgår ofta från att internetverksamhet är en ineffektiv form av aktivism och/eller att detta hindrar eller minskar det politiska deltagandet i "verkliga livet", medan Henrik Christensen i en studie menar att det senare inte alls kan bevisas utan att det troligare är tvärtom. [1]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Christensen, Henrik Serup. ”Political activities on the internet: slacktivism or political participation by other means?”. First Monday. Arkiverad från originalet den 21 oktober 2012. https://web.archive.org/web/20121021061242/http://firstmonday.org/htbin/cgiwrap/bin/ojs/index.php/fm/article/view/3336/2767. Läst 24 september 2013. 

Se även[redigera | redigera wikitext]