Awareness ribbon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Röda bandet är en internationell symbol för kampen mot aids.

Awareness ribbons är korta bitar av band vikta till öglor, eller avbildningar av dylika, som brukas i USA, Kanada, Australien, Storbritannien och andra delar av världen såsom ett sätt för bäraren att antyda stöd för en sak eller fråga.

En awareness ribbons betydelse definieras av dess färg. Det finns många grupper som antagit en viss färg som symbol för medvetenhet eller stöd för något särskilt, vilket har lett till att flera syften delar samma färg. Vissa syften representeras även av flera färger. Som exempel kan nämnas att rött eller teal ofta representerar drogmissbruk (rött band är annars till stöd för hiv-aids), medan lila eller vitt ofta står för Alzheimers sjukdom. I Sverige är det rosa bandet till stöd för bröstcancerforskning och det blå bandet för prostatacancerforskning vanligast och säljs bland annat på apotek och i klädbutiker.

Awareness ribbons fästs ofta på kläder eller knyts runt föremål, såsom bilantenner. Vid större evenemang kan stora band knytas runt till exempel träd eller pålar. Banden kan även finnas representerade i form av klistermärken, bildekaler eller magneter och kan då fästas på fordon. Konceptet med awareness ribbons på fordon blev i USA populärt bland en större allmänhet efter de gula band-magneter som symboliserade stöd för de amerikanska utlandsstyrkorna (”Support Our Troops”).

Awareness ribbons har också i större utsträckning börjat användas vid sorg (jämför med sorgband), bland annat bar många svarta band efter Virginia Tech-massakern.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Spridningen av awareness ribbons har kritiserats för att vara en sorts ”förslappad aktivism”, som gör att människor kan verka engagerade utan att använda vare sig särskilt mycket tid eller pengar. Komikern George Carlin angrep denna slacktivism (av engelskans slack, slapp/slö, och activism, aktivism) i en sketch, där han föreslog att ett brunt band skulle användas som en toaletthumoristisk motreaktion.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Awareness ribbon

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]