Slottsmöllan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bron över Nissan vid Slottsmöllan
Slottsmöllan omkring 1870.
För Slottsmöllan i Malmö, se Slottsmöllan, Malmö.

Slottsmöllan är ett fd industriområde och nu företagscenter invid Nissan i Halmstad, Hallands län.

Redan 1615 nämns en kvarn, som var belägen vid det vattenfall, som Nissan bildar strax nordost om Halmstad. En period användes kvarnen till att producera mjöl för Halmstad slotts behov. Därav namnet Slottsmöllan.

År 1848 köptes kvarn och ett större område däromkring av Isak Reinhold Wallberg. Industriområdet där etablerades i mitten av 1800-talet när familjen Wallbergs färgeri flyttade dit och ett tegelbruk anlades för att leverera tegel till den stora nybyggnationen i staden. Wallbergs industri expanderade sedan med bland annat en ylletextilfabrik. Industriepoken slutade 1990 då tillverkningsindustrin flyttade och området gjordes då om till ett företagscenter. Nu finns det över 100 stycken olika företag har sina arbetsplatser här. 2014 beräknas ett köpcentrum och två 16-våningslägenheter stå färdiga där tegelbruket låg. En ny bro/väg eller en större bro/väg över Nissan ska också vara färdigt. Detta har skapat hets mellan Halmstads Kommun och Frennarp/Furet-borna. Där de sistnämnda anser att det skulle vara för farligt, eftersom vägen kommer att passera en skola/fritids, två daghem och ett pensionärsboende.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Historien om Wallbergs industrier och Slottsmöllan: Halmstads industrihistoria del V (1. uppl.). Halmstad: Föreningen Gamla Halmstad i samarbete med Utblick Media i Halland AB. 2015. ISBN 978-91-86709-47-1 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]