Hoppa till innehållet

Slottsmöllan

Från Wikipedia
Bron över Nissan vid Slottsmöllan.
Slottsmöllan omkring 1870.
För Slottsmöllan i Malmö, se Slottsmöllan, Malmö.

Slottsmöllan är ett före detta industriområde och nu företagscenter invid Nissan i Halmstad, Hallands län.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Redan 1615 nämns en kvarn, som var belägen vid det vattenfall, som Nissan bildar strax nordost om Halmstad. En period användes kvarnen till att producera mjöl för Halmstads slotts behov, därav namnet Slottsmöllan.

År 1848 köptes kvarn och ett större område däromkring av Isak Reinhold Wallberg. Industriområdet där etablerades i mitten av 1800-talet när familjen Wallbergs färgeri flyttade dit och ett tegelbruk anlades för att leverera tegel till den stora nybyggnationen i staden. Wallbergs industri expanderade sedan med bland annat en ylletextilfabrik.

Den industriella verksamheten var mestadels framgångsrik under senare delen av 1800-talet. På 1860- och 1870-talen uppfördes disponentbostaden på Slottsmöllan samt de närliggande herrgårdsbyggnaderna på Frennarp och Marieberg. Villa Ekebo färdigställdes under åren 1878 och 1879.

Industriepoken slutade 1990 då tillverkningsindustrin flyttade och området gjordes då om till ett företagscenter. Nu har över 100 olika företag sina arbetsplatser här.

År 2019 färdigställdes tre lägenhetshus med 16 våningar samt ett mindre ett köpcentrum på platsen där tegelbruket tidigare låg. En ny förskola är under planering på platsen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Historien om Wallbergs industrier och Slottsmöllan: Halmstads industrihistoria del V (1. uppl.). Halmstad: Föreningen Gamla Halmstad i samarbete med Utblick Media i Halland AB. 2015. ISBN 978-91-86709-47-1 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]