Smöjträd

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Smöjtallen vid Skattlösberg 2007.

Ett smöjträd eller smöjtall (trolltall) är ett träd med ett ganska stort hål genom stammen som i folktron ansågs ha läkande kraft. Det användes för att kurera människor från olika sjukdomar och krämpor, bland annat engelska sjukan. Många av smöjträden var tallar, så kallade trolltallar.

Smöjträd kan uppkomma till exempel genom att två unga plantor växer ihop eller genom att två grenar på ett träd växer ihop. Det har också förekommit att man gjort hål i stammen på ett vanligt träd med yxa och kilar för att det saknats ett naturligt smöjträd i trakten, eller vidgar ett litet naturligt hål.

Smöjtallen vid Skattlösberg, infoskylt.

I Enhörna socken i Södermanland finns hela tre trolltallar dokumenterade. En av tallarna står kvar på Enhörmamalmen intill länsväg AB 522, och en har konserverats vid hembygdsmuseet i Överenhörna socken. Den tredje, Träsk-Olles tall, finns bara bevarad som folkminne.

I Dalarna nära Skattlösberg och Dan Anderssons Luossastugan finns en smöjtall och lite längre bort en s.k. vattsten (sten med läkande vatten).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]