Smala Sussie

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Smala Sussie
GenreKomedi
RegissörUlf Malmros
ManusUlf Malmros
Petteri Nuottimäki
SkådespelareTuva Novotny
Jonas Rimeika
Björn Starrin
ProduktionsbolagGötafilm
Göteborgsdramat
Premiär3 oktober 2003 (Sverige)
Speltid101 minuter[1]
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Smala Sussie är en svensk komedifilm från 2003, regisserad av Ulf Malmros[2] och skriven av Malmros och Petteri Nuottimäki.[1] Smala Sussie beskrevs som "en gangsterkomedivärmländska". Filmen är inspelad i dalsländska Bengtsfors samt vissa scener i bruksorten Billingsfors men utspelar sig i den fiktiva småstaden Bruket 70 km från Karlstad.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Erik liftar från Stockholm hem till Bruket, när han får veta att hans syster Smala Sussie försvunnit. Han försöker ta reda på vad som har hänt henne. Det dröjer inte länge förrän Erik befinner sig i ett virrvarr av lögner, penningbegär och värmländsk galenskap.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Filmens budget låg på 13,8 miljoner svenska kronor[ifrågasatt uppgift], vilket var under det normala för en svensk långfilm vid tiden för inspelningen.[källa behövs]

Miljö[redigera | redigera wikitext]

Filmen var aldrig tänkt att utspela sig i en verklig ort, men när en scen på en busstation skulle filmas behövde man ge orten ett namn. Filmens produktionsdesigner valde då att lägga till tidtabeller för Molkom, Ulf Malmros hemstad.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Distribution och mottagande[redigera | redigera wikitext]

Ulf Malmros har sålt rättigheterna till ett amerikanskt bolag. Två år efter premiären i Sverige släpptes Smala SussieDVD i USA.

Lasse Åberg blev så upprörd över sexscenen där Smala Sussie och Banarne har sex på en motorhuv att han var nära att stämma producenterna till filmen.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Smala Sussie (2003)”. Svensk Filmdatabas. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=56196. Läst 15 april 2017. 
  2. ^ Ulf Malmros i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 15 april 2017.
  3. ^ https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/a/ngQva5/banarne-har-sex-i-film

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]