Snälltåg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Snälltåg (St) var tidigare ett allmänt begrepp på snabbtåg; uppdelningen mellan expresståg, ilsnälltåg, snälltåg och persontåg i tidtabellerna ersattes i Sverige med resandetåg vid tidtabellskiftet i januari 1980. Det var ett snabbtåg som gick med största möjliga hastighet och endast gjorde uppehåll vid de större stationerna och de med bytesmöjligheter. Snälltågen stannade på betydligt färre platser än de vanliga persontågen men på några fler platser än de inte så vanliga ilsnälltågen och expresstågen, vilka endast stannade på de allra största orterna.

Ordet snälltåg är en försvenskning av det tyska Schnellzug som betyder snabbtåg. Sedan många år har begreppet snälltåg varit ersatt med begreppet snabbtåg, som omfattar tågtyper som InterCity (trafikerar bland annat den så kallade Kust till kust-linjen) och X2000.

Så gott som alla tidigare tyngre nattåg i inrikestrafik samt i synnerhet alla kontinenttåg klassificerades som snälltåg, trots att många tåg med utländska vagnar hade namn som Paris-, Skandia- och Hamburgexpressen. En del av dessa tåg stannade vid ytterst få stationer under sin nattliga färd till och från svenska tågfärjestationer, och den genomsnittliga reshastigheten för dessa snälltåg lär ha varit den högsta på svenska spår innan hastigheterna började höjas från 1988.

Snälltåget bedriver tågtrafik på linjerna Malmö–Stockholm, Malmö–Åre och Malmö–Berlin.

Lok för Snälltåget

Se även[redigera | redigera wikitext]