Nattåg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För filmen, se Nattåg (film).
Ett nattåg mot Stockholm och Malmö står på stationen i Åre.

Ett nattåg är ett persontåg som först och främst är i trafik om nätterna. Ett nattåg brukar ha sovvagnar och liggvagnar, men även sittvagnar kan förekomma som ett billigt alternativ i dessa tåg. Oftast brukar nattågen avgå under kvällen och ankomma till sitt slutliga mål på morgonen men på en del längre sträckor kan dessa tåg fortsätta under dagen också. Sov- och liggvagnarna används då som sittvagnar för de resande, men enbart de som har använt dessa vagnar på natten brukar då få åka i dessa under dagtid. Övriga passagerare hänvisas till sittvagnar. I Sverige går nattåg från de sydligaste delarna till norra Norrland. Det går också nattåg från Sverige till Berlin i Tyskland och Narvik i Norge, en del av dessa går med benämningen Euronight. På vissa långa sträckor (där det tar mer än ungefär 10 timmar) är alla tåg nattåg, till exempel till övre Norrland, eller de flesta fjärrlinjer i Ryssland. Särskilt i östra delen av Europa finns kursvagnar, alltså sovvagnar som går mellan två avlägsna ställen och växlas om mellan olika tåg under resan. Det fanns till exempel sovvagnar Berlin–Novosibirsk, Berlin–Kazakstan (se Sibirjak) och Amsterdam–Moskva. Internationella nattåg har i Europa lagts ned i ganska stor utsträckning under 2000-talet. Sjunkande priser på flygresor har minskat antal passagerare och gjort dem olönsamma, och regeringar har inte velat stötta utrikeståg på samma sätt som inrikeståg.

Nattåg i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Ursprungligen fanns många internationella tågförbindelser mellan Sverige och övriga Europa, med koncentration på Östeuropa, och från Malmö var det möjligt att med utländska kursvagnar ta sig till bl.a. Berlin, Prag, Budapest, Belgrad och Moskva. Mellan 1920-1970-talen kördes även nattåg från Stockholm, Göteborg och Malmö ned till Amsterdam, London, Paris och Innsbruck, vilka kördes av Statens järnvägar i samarbete med främst västtyska DB. Mellan 1974 och 2002 kördes även Euronight -och EuroCitytåget "Alfred Nobel" mellan Oslo/Stockholm och Hamburg via Göteborg och Köpenhamn.

1990-talet började den internationella tågtrafiken att minska till förmån för flygtrafiken, och år 1998 försvann kursvagnarna från Malmö till Budapest och Prag/Moskva. År 2001 ombildades Statens järnvägar till SJ AB, och då upphörde utrikesavdelningen, vilket fick som följd att alla internationella nattåg utom Berlin Night Express drogs in.

Nattågsförbindelser i Sverige 2018:

Nattåg i Danmark[redigera | redigera wikitext]

Det finns sedan 2014 inga nattåg (med sovplats) i Danmark.

När Stora Bältbron öppnades 1998, upphörde den danska inrikesnattågstrafiken, och därefter körde enbart City Night Line nattåg till nedanstående internationella destinationer. Tåget utgick från København H varje kväll och körde över Odense till Hamburg, där tåget delades upp och fortsatte till upp till fyra slutdestinationer. Dessa var Amsterdam (via Köln), Basel, München och Prag (via Berlin). Dessa nattåg från Köpenhamn till Tyskland och vidare lades ned hösten 2014.

Förr gick nattåg Oslo-Köpenhamn och Stockholm-Köpenhamn via färjan Helsingborg-Helsingör, men de omdirigerades till Malmö när Öresundsbron öppnats eftersom tunneln under Öresund hade säkerhetskrav (nödbromsblockering) som nattvagnarna inte uppfyllde.

Nattåg i Norge[redigera | redigera wikitext]

Från början fanns internationella nattåg från Norge till övriga Europa, vilka gick via Sverige. Mellan 1930 -och 1970-talen gick nattåg (kursvagnar) ned till Paris, Milano, London och Moskva, vilka gick från Oslo S över Göteborg och Köpenhamn, ned mot kontinenten. Mellan 1974 och 1996 kördes även "Alfred Nobel" mellan Oslo/Stockholm och Hamburg över Göteborg-Köpenhamn. I samband med att detta tåg slutade att köra mellan Sverige och Tyskland, upphörde all utrikestrafik med tåg mellan Norge och platser söder om Norden. Efter 2010 har också nattåget Oslo-Malmö (tidigare fanns Oslo-Köpenhamn) dragits in. Det har också funnits nattåg Oslo – Stockholm som också lagts ned.

Nattåg i Finland[redigera | redigera wikitext]

Nattåg från Helsingfors avgår varje dag året runt till Kemijärvi via Rovaniemi och tre gånger i veckan utom vintersäsongen till Kolari. Samtliga tåg har även bilvagnar och biltågstationer finns i Helsingfors (Böle), Tammerfors, Åbo, Uleåborg, Rovaniemi, Kemijärvi och Kolari. Ligg- och bilvagnarna från Åbo kopplas till tåget i Tammerfors.

Till Kemijärvi och Rovaniemi är alla vagnar numera dubbeldäckare där i övre våningen är hytter utrustade med egen dusch och toalett. I nedre våningen däremot finns det en gemensam dusch och toalett samt en handikappanpassad hytt, hytter till kunder med husdjur och familjehytter. Det finns kostnadsfri WLAN-anslutning i hela tåget och eluttag i hytterna. I äldre tåg finns det inga av ovannämnda tjänster och tåg är inte heller handikappanpassade. Restaurangvagn finns i alla nattåg.

Nattåg till Moskva körs inte av finskt VR utan ett ryskt bolag och dessa tåg saknar bilvagnarna.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]