Nattåg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För filmen, se Nattåg (film).
Ett nattåg mot Stockholm och Malmö står på stationen i Åre.

Ett nattåg är ett persontåg som först och främst är i trafik om nätterna. Ett nattåg brukar ha sovvagnar och liggvagnar, men även sittvagnar kan förekomma som ett billigt alternativ i dessa tåg. Oftast brukar nattågen avgå under kvällen och ankomma till sitt slutliga mål på morgonen men på en del längre sträckor kan dessa tåg fortsätta under dagen också. Sov- och liggvagnarna används då som sittvagnar för de resande, men enbart de som har använt dessa vagnar på natten brukar då få åka i dessa under dagtid. Övriga passagerare hänvisas till sittvagnar. I Sverige går nattåg från de sydligaste delarna till norra Norrland. Det går också nattåg från Sverige till Berlin i Tyskland och Narvik i Norge, en del av dessa går med benämningen Euronight. På vissa långa sträckor (där det tar mer än ungefär 10 timmar) är alla tåg nattåg, till exempel till övre Norrland, eller de flesta fjärrlinjer i Ryssland. Särskilt i östra delen av Europa finns kursvagnar, alltså sovvagnar som går mellan två avlägsna ställen och växlas om mellan olika tåg under resan. Det finns till exempel sovvagnar Berlin–Novosibirsk, Berlin–Kazakstan (se Sibirjak) och Amsterdam–Moskva.

Nattåg i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Ursprungligen fanns många internationella tågförbindelser mellan Sverige och övriga Europa, med koncentration på Östeuropa, och från Malmö var det möjligt att med utländska kursvagnar ta sig till bl.a Berlin, Prag, Budapest, Belgrad och Moskva. Mellan 1920-1970-talen kördes även nattåg från Stockholm, Göteborg och Malmö ned till Amsterdam, London, Paris och Innsbruck, vilka kördes av Statens järnvägar i samarbete med främst västtyska DB. Mellan 1974 och 2002 kördes även Euronight -och EuroCitytåget "Alfred Nobel" mellan Oslo/Stockholm och Hamburg via Göteborg och Köpenhamn.

1990-talet började den internationella tågtrafiken att minska till förmån för flygtrafiken, och år 1998 försvann kursvagnarna från Malmö till Budapest och Prag/Moskva. År 2001 ombildades Statens järnvägar till SJ AB, och då upphörde utrikesavdelningen, vilket fick som följd att alla internationella nattåg utom Berlin Night Express drogs in.

Nattågsförbindelser i Sverige 2017:

Nattåg i Danmark[redigera | redigera wikitext]

När Stora Bältbron öppnades 1998, upphörde den danska inrikesnattågstrafiken, och därefter kör enbart City Night Line nattåg till nedanstående internationella destinationer. Tåget utgår från København H varje kväll, och kör över Stora Bältbron och Lilla Bältbron ned till Hamburg, där tåget delas upp och fortsätter till ordinarie destinationer.

Dessa nattåg från Köpenhamn till Tyskland och vidare läggs ned hösten 2014.

Förr gick nattåg Oslo-Köpenhamn och Stockholm-Köpenhamn via färjan Helsingborg-Helsingör, men de omdirigerades till Malmö när Öresundsbron öppnats eftersom tunneln under Öresund hade säkerhetskrav (nödbromsblockering) som nattvagnarna inte uppfyllde.

Nattåg i Norge[redigera | redigera wikitext]

Från början fanns internationella nattåg från Norge till övriga Europa, vilka gick via Sverige. Mellan 1930 -och 1970-talen gick nattåg (kursvagnar) ned till Paris, Milano, London och Moskva, vilka gick från Oslo S över Göteborg och Köpenhamn, ned mot kontinenten. Mellan 1974 och 1996 kördes även "Alfred Nobel" mellan Oslo/Stockholm och Hamburg över Göteborg-Köpenhamn. I samband med att detta tåg slutade att köra mellan Sverige och Tyskland, upphörde all utrikestrafik med tåg mellan Norge och platser söder om Norden. Efter 2010 har också nattåget Oslo-Malmö (tidigare fanns Oslo-Köpenhamn) dragits in.

Nattåg i Finland[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]