Nattåg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För filmen, se Nattåg (film).
Ett nattåg mot Stockholm och Malmö står på stationen i Åre.
Nattågsförbindelser i Europa. December 2019
Kupé i sovvagn av äldre standardmodell.

Ett nattåg är ett persontåg som först och främst är i trafik om nätterna. Ett nattåg brukar ha sovvagnar och liggvagnar, men även sittvagnar kan förekomma som ett billigt alternativ i dessa tåg. Oftast brukar nattågen avgå under kvällen och ankomma till sitt slutliga mål på morgonen men på en del längre sträckor kan dessa tåg fortsätta under dagen också. Sov- och liggvagnarna används då som sittvagnar för de resande, men enbart de som har använt dessa vagnar på natten brukar då få åka i dessa under dagtid. Övriga passagerare hänvisas till sittvagnar.

I Sverige går nattåg från de sydligaste delarna till norra Norrland. Det går också nattåg från Sverige till Berlin i Tyskland och Narvik i Norge. På vissa långa sträckor (där det tar mer än ungefär 10 timmar) är alla tåg nattåg, till exempel till övre Norrland, eller de flesta fjärrlinjer i Ryssland. Särskilt i östra delen av Europa finns även så kallade kursvagnar, alltså sovvagnar som går mellan två avlägsna ställen och växlas om mellan olika tåg under resan. Det fanns till exempel sovvagnar Berlin–Novosibirsk, Berlin–Kazakstan (se Sibirjak) och AmsterdamMoskva. Internationella nattåg har i Europa lagts ned i ganska stor utsträckning under 2000-talet. Sjunkande priser på flygresor har minskat antal passagerare och gjort nattågen mindre lönsamma och länderna har inte haft möjlighet eller vilja att subventionera utrikestrafiken. I Sverige har dock ökat intresse noterats under 2010-talet.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Maria Holm (7 februari 2018). ”Fler åker nattåg” (på svenska). ETC. https://www.etc.se/klimat/fler-aker-nattag-nu-rustar-sj-upp-sina-sovvagnar. Läst 4 oktober 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]