Snarkrall

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Snarkrall
Status i världen: Sårbar[1]
Aramidopsis plateni 1898.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tran- och rallfåglar
Gruiformes
Familj Rallar
Rallidae
Släkte Aramidopsis
Art Snarkrall
A. plateni
Vetenskapligt namn
§ Aramidopsis plateni
Auktor (Blasius, 1886)
Utbredning
Ön Sulawesi med snarkrallens ungefärliga utbredningsområde
Ön Sulawesi med snarkrallens ungefärliga utbredningsområde
Hitta fler artiklar om fåglar med

Snarkrall (Aramidopsis plateni) är en fågel i familjen rallar inom ordningen tran- och rallfåglar.[2] Snarkrall placeras som enda art i släktet Aramidopsis. Fågelns utbredningsområde är de indonesiska öarna Sulawesi[2] och Buton.

Snarkrall är stor och saknar flygförmåga. Den är grå på undersidan, har vit haka, bruna vingar och en brun-röd fläck på den bakre delen av halsen. De båda könen ser ganska lika ut, men honans fläck på halsen har en klarare färgnyans och näbb och iris är något olika. Dess typiska läte är ett snarkande ’’ii-orr’’-ljud som också föranleder artens svenska namn.

Snarkrallens otillgängliga habitat och tillbakadragna natur gör att den ses mycket sällan och att mycke lite är känt om dess beteende. Endast de adulta fåglarnas fjäderdräkt har beskrivits vetenskapligt och inte heller dess häckningsbeteende vet man något om. Den äter små krabbor och troligtvis också andra smådjur, till exempel ödlor. Den är skyddad av indonesisk lagstiftning sedan 1972 men hotas av att de naturtyper där den kan leva i stor utsträckning görs om av människor, även inne i naturreservat. Den hotas också av (förbjuden) jakt och nyintroducerade rovdjur. IUCN kategoriserar arten som sårbar.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Birdlife International 2011 Aramidopsis plateni . Från: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. Läst 2012-02-01.
  2. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, B.L. Sullivan, C. L. Wood, and D. Roberson. 2011. The Clements checklist of birds of the world: Version 6.6. Hämtad 2012-02-01 från http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/downloadable-clements-checklist