Rallar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rallar
Rörhöna (Gallinula chloropus)
Rörhöna (Gallinula chloropus)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tran- och rallfåglar
Gruiformes
Familj Rallar
Rallidae
Vetenskapligt namn
§ Rallidae
Auktor Vigors, 1825
Synonymer
Sumphöns (föråldrat)
Rödbent rall (Rallina fasciata)
Rödbent rall (Rallina fasciata)
Hitta fler artiklar om fåglar med

Rallar (Rallidae) är en familj i ordningen tran- och rallfåglar som består av ett 150-tal arter, varav hela 20 dött ut i historisk tid. De utmärks av kort näbb, breda korta vingar, samt korta och tjocka ben. De har en viss morfologisk likhet med hönsfåglarna och vissa arter i familjen har därför namn som anspelar på detta, som exempelvis sumphöns, sultanhöns och rörhöns. De förekommer i nästan alla världsdelar i sumpområden som är rika på kärr och mossar. Deras föda består av båda djur och växtämnen. De springer snabbt på marken. Flera arter som lever i otillgängliga områden, främst öar, har genom evolution blivit flygoförmögna och anpassats till ett liv på marken. Flera av dessa markbundna arter hotas eller har dött ut främst på grund av introducerade arter som råttor och katter.

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Familjen består traditionellt av cirka 35 släkten. och att släkternas förhållande till varandra. Utöver dessa finns det också ett stort antal släkten som dött ut i historisk tid och andra släkten som bara är kända genom fossila fynd. Familjens taxonomi är komplicerad med att flertal arter placerade i egna släkten. De inbördes släktskapen inom släktena är också under diskussion. Nyligen utförda genetiska studier[1] kastar nytt ljus över taxonomin och visar att flera av släktena, t ex Porzana, är starkt parafyletiska. Dessa nya fakta har dock ännu inte fått större genomslag bland taxonomiska auktoriteter.

Släkten[redigera | redigera wikitext]

Taxonomi efter International Ornithological Congress (IOC)[2], med kommentarer om möjlliga framtida förändringar.

Dunrallarna i Sarothrura som tidigare betraktades tillhöra rallfamiljen är närmare släkt med simhallar och placeras därför numera i den egna familjen Sarothruridae. Hit hör alltså troligen också Canirallus och Rallicula (se ovan).

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ García-R, J.C., G.C. Gibb, and S.A. Trewick (2014), Deep global evolutionary radiation in birds: Diversification and trait evolution in the cosmopolitan bird family Rallidae, Mol. Phylogenet. Evol. 81, 96-108.
  2. ^ Gill, F & D Donsker (Eds). 2015. IOC World Bird List (v 5.1). doi : 10.14344/IOC.ML.5.1.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom
  • Engelska wikipedias artikel Rallidae, läst 2008-02-03
Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.