Snurre Sprätt

Från Wikipedia
Staty av Snurre Sprätt i Chittagong, Bangladesh.
Rollfigurens stjärna på Hollywood Walk of Fame.

Snurre Sprätt, i original Bugs Bunny, är en fiktiv antropomorfisk hare och en av de tidigaste figurerna i Looney Tunes och Merrie Melodies. Snurre är en hare trots att hans engelska efternamn betyder kanin.

Snurre Sprätt har varit med i 150 kortfilmer, tre långfilmer – Space Jam (1996), Looney Tunes: Back in Action (2003) och Space Jam: A New Legacy (2021) – och har även gjort många cameoroller, bland annat i Vem satte dit Roger Rabbit (1988).

Historik[redigera | redigera wikitext]

Filmerna om Snurre Sprätt har bland annat regisserats/animerats av Chuck Jones[1] och Friz Freleng.[2] Figuren utformades till stor del av Tex Avery, med inspiration av Groucho Marx och Max Hare från Disneys kortfilm Sköldpaddan och haren från 1935.[3][4]

Snurre Sprätts röst spelades av Mel Blanc (1908–1989).[5] Efter Blancs bortgång har bland annat Joe Alaskey, Billy West och Jeff Bergman spelat Snurre. På svenska har han dubbats av Steve Kratz, Mikael Roupé[6] och Anton Körberg.

Snurre har även haft en egen dagspresserie, på svenska som Kalle Kanin. Snurre har även haft egna serietidningar i Sverige, Snurre (1971–74), Snurre Skutt (1978–80) och Snurre Sprätt (1987–99).

Utseende och personlighet[redigera | redigera wikitext]

Snurre är en grå-vit hare med vita handskar och en tendens att hamna i konflikter med bland andra Daffy Anka och Helmer Mudd.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]