Sonny Boy Williamson II

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Aleck "Rice" Miller, även känd som "Sonny Boy" Williamson II, Rice Miller, Willie Williams, Willie Miller, "Little Boy Blue", "The Goat" och "Footsie", förmodligen född 5 december 1912 i Tallahatchie County, Mississippi, död 24 maj 1965 i Helena, Arkansas, var en amerikansk blues-munspelare, sångare och låtskrivare.

Det råder viss osäkerhet om hans födelsedatum. Miller har vid olika tillfällen i olika intervjuer uppgivit varierande födelsedatum, oftast sent 1890-tal. Ett av de datum han själv uppgivit är 5 december 1899, men forskaren David Evans säger sig ha hittat bevis på att Miller föddes först runt 1912. På Millers gravsten står födelsedatum 11 mars 1908.

Miller började använda namnet Sonny Boy efter 1948, det år då den förste Sonny Boy Williamson dog.

Miller var under lång tid ledare för King Biscuit Time, vilket var en radioshow som sändes på radiostationen KFFA i Helena, Arkansas. Denna radiostation gjorde bl.a. reklam för en viss typ av majsmjöl. Miller spelade in låtar för Chess Records under 1950- och 1960-talet och under denna tid var han en av USA:s populäraste musiker, hans musik var uppskattad av både svarta och vita, något som för tiden var ganska ovanligt i USA.

Miller gjorde stor succé i England 1962, han deltog i det årets upplaga av American Folk Blues Festival, och när de andra musikerna efter avslutad turné åkte hem till USA, stannade Miller kvar ett antal månader, och spelade med engelska musiker på olika klubbar. Det finns till exempel ett album med Sonny Boy and the Animals, från denna period.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]