Soong Ai-ling

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Soong Ai-ling
Song Ailing
宋藹齡
Född14 juni 1890
Shanghai
Död18 oktober 1973 (83 år)
New York
NationalitetRepubliken Kina Republiken Kina
Alma materWelseyan College
MakeH.H. Kung
BarnKung Ling-i
Kung Ling-kai
Kung Ling-chun
Kung Ling-chieh (Louis C. Kung)
FöräldrarCharlie Soong, Ni Kwei-Tseng

Soong Ai-ling, engelskt namn Nancy Soong, född 14 juni 1890 i Shanghai, död 18 oktober 1973 i New York, var en kinesisk affärskvinna, en av de tre välkända Soongsystrarna; de övriga var Soong Ching-ling och Soong May-ling. Hon var en av de rikaste personerna i Kina under 1930-talet och spelade en roll även inom politiken genom sin ekonomiska makt.

Soong Ailing var äldsta dotter till den rike kristne affärsmannen och missionären Charlie Soong i Shanghai. Hon blev den kanske första kinesiska flicka som utbildades vid ett amerikanskt college då hon 1904 reste för att studera vid Wesleyan College i Macon i Georgia i USA. Hon tog examen 1909 och återvände sedan till Kina. Hon gifte sig i Yokohama 1914 med den rike kinesiske entreprenören H. H. Kung, en ättling till Konfucius av en yngre gren, och liksom hon en anhängare av Sun Yat-Sen. Hon fick fyra barn. Efter giftermålet flyttade paret till Shanxi, där hon undervisade i engelska på college Mingxian. Paret grundade en bank och engagerade sig i lokalpolitiken.

Då hennes syster Soong May-ling gifte sig med Chiang Kai-shek 1927 misstänktes paret ha legat bakom äktenskapet av opportunistiska skäl. Hennes make var sedan dess en av Chiang Kai-sheks främsta medarbetare och innehade flera olika befattningar: minister för industri- och handel (1928-1931), statsminister (1938 -1939), finansminister (1933-1944) och guvernör i Bank of China (1933-1945).

Soong Ai-ling grundade 1932 en en stipendiefond (numera DuPont Guerry stipendium) för sitt alma mater. Under det andra kinesisk-japanska kriget deltog hon med sina systrar i krigsinsatsen genom upplysningsresor och donationer och engagemang i olika organisationer. Hon understödde den kinesiska föreningen för industriellt samarbete (中国工业合作协会), grundade en kommitté för hjälp åt kvinnor (妇女指导委员会) och Nationella sällskapet för Rädda Barnen (全国儿童福利会), och blev ordförande i föreningen för Hjälp till de skadade i Hongkong (香港伤兵之友协会). Som företagsledare kunde hon genom politisk information från maken göra stora förtjänster genom krigsprofitering. Hon gav Chiang Kai-shek stöd under interna konflikter i Kuomintang, särskilt mot sin syster Soong Ching-lings revolutionära flygel. Soong Ai-ling följde den kinesiska regeringen när den flydde till Chongqing 1937 under det andra sino-japanska kriget.

Soong Ai-lings make förlorade 1944-45 sina befattningar för korruption och lämnade 1947 Kina för USA, officiellt för att få vård för sina hälsoproblem, dit hon följde honom.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia, tidigare version.