Sous vide

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Sous vide är en metod för att tillaga mat. Namnet sous-vide kommer från franskan och betyder "i vakuum". Metoden innebär att man tillagar maten i en ångugn eller en vakuumförpackning i form av en lufttät plastpåse som sedan placeras i ett vattenbad. Vattenbadet har en noga kontrollerad temperatur. Fördelen med Sous vide är att temperaturen blir samma både på utsidan och insidan av maten, d.v.s. man kan tillaga insidan med önskad temperatur utan att överkoka utsidan, detta innebär också att maten blir saftigare. Nackdelarna är att det blir ingen maillardreaktion på utsidan och det tar längre tid.

Metoden togs fram av Georges Pralus under 1970-talet för restaurangen Troisgros i Roanne, Frankrike. Han upptäckte att foie gras som tillagades på detta sätt behöll sin ursprungliga form och textur.[1]

En annan pionjär inom området är Bruno Goussault som forskade kring effekterna av olika temperaturer på olika råvaror och blev känd för att utbilda mästerkockar i tekniken.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ Amanda Hesser (14 augusti 2005). ”Under Pressure”. http://www.nytimes.com/2005/08/14/magazine/14CRYOVAC.html?_r=1. Läst 10 februari 2008. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]