Spökskräckor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Spökskräckor
Heteropteryx dilatata
Heteropteryx dilatata
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Underklass Bevingade insekter
Pterygota
Infraklass Neoptera
Ordning Spökskräckor
Phasmatodea
Vetenskapligt namn
§ Phasmatodea
Auktor Jacobson och Bianchi, 1902
Hitta fler artiklar om djur med

Spökskräckor (Phasmatodea, tidigare Phasmida) är en ordning i underklassen bevingade insekter, trots att inte alla arter i ordningen har vingar. Det är omkring 2 500 arter kända som lever i tropiska och subtropiska områden.

Det vetenskapliga namnet är bildad av det grekiska ordet phasma som betyder "spöke" och hänvisar liksom det svenska namnet till dessa insekters utseende.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Kroppslängden ligger vanligtvis mellan 0,5 och 18 cm. Arten Pharnacia serratipes når till och med 28 cm och är därigenom den längsta insekten på jorden. Alla spökskräckor är växtätare.

Spökskräckor är antingen mycket långa och smala (vandrande pinnar) eller liknar en ansamling av blad (vandrande blad). På så sätt liknar de delar av växter (stjälkar, kvistar, blad) och detta kamouflage gör det svårt för deras fiender att hitta dem. Till skillnad från spökskräckornas närmsta släktingar, gräshoppor och långhornsrätvingar, har de inga språngben, och kan således inte hoppa.

Deras fasettögon är oftast små. Den bakre delen av kroppen består av 11 segment. Färgen är vanligen brun eller grön men hos några arter har hannarna en påfallande färg. Några arter saknar vingar och andra arter har tydlig förstorade vingar som täcker hela kroppen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]