Hoppa till innehållet

Spjutflickslända

Från Wikipedia
Spjutflickslända
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningTrollsländor
Odonata
FamiljDammflicksländor
Coenagrionidae
SläkteBlå flicksländor
Coenagrion
ArtSpjutflickslända
C. hastulatum
Vetenskapligt namn
§ Coenagrion hastulatum
AuktorCharpentier, 1825
Synonymer
Coenagrion elegantulum
Hitta fler artiklar om djur med

Spjutflickslända (Coenagrion hastulatum), förr kallad T-tecknad flickslända, är en art i insektsordningen trollsländor som tillhör familjen dammflicksländor.

Kännetecken

[redigera | redigera wikitext]

Hanen har blå grundfärg på kroppen, men äldre hanar får en grönblå nyans. Honan är mer grönaktig. Båda har svarta teckningar på bakkroppen, men honans är mer utbredd än hanens och täcker nästan hela bakkroppens ovansida. Vingarna är genomskinliga med mörkt vingmärke. Vingbredden är omkring 40 millimeter och bakkroppens längd är 22 till 29 millimeter.

Denna art finns i mellersta, östra och norra Europa och i norra Sibirien.[1] I Sverige finns den över så gott som hela landet. Den är landskapstrollslända för Ångermanland.

Levnadssätt

[redigera | redigera wikitext]

Spjutflicksländans habitat är små sjöar och andra mindre vattensamlingar, särskilt näringsfattiga sådana. Efter parningen lägger honan äggen tillsammans med hanen, i stjälkarna på vattenväxter. Utvecklingstiden från ägg till imago är ett till fyra år, längst i de norra delarna av utbredningsområdet och kortast i de södra. Flygtiden är från slutet av maj till början av augusti.

Beståndet kan påverkas av klimatförändringar. Hela populationen antas vara stor. IUCN listar arten som livskraftig (LC).[1]

  • Sandhall, Åke. Trollsländor i Europa, Interpublishing, 2000.
  • Sahlén, Göran. Sveriges trollsländor, Fältbiologerna, 1996.
  1. ^ [a b c] Clausnitzer, V. 2018 Coenagrion hastulatum . Från: IUCN 2018. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2018.1. Läst 9 mars 2023.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]