Spring Lola

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Spring Lola!
(Lola rennt)
GenreDrama
RegissörTom Tykwer
ProducentStefan Arndt
ManusTom Tykwer
SkådespelareFranka Potente, Moritz Bleibtreu
OriginalmusikTom Tykwer, Johnny Klimek, Reinhold Heil
Premiär1998
Speltid76 minuter
LandTyskland Tyskland
SpråkTyska
IMDb SFDb
Filmens matbutik, i filmen hade den namnet "Bolle".

Spring Lola!, tysk film från 1998 i regi av Tom Tykwer. Originaltitel Lola rennt.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Lolas pojkvän har hamnat i problem med maffian och Lola har 20 minuter på sig att skaffa fram de pengar som kan rädda honom.

Filmen utspelar sig i Berlin. Manni (Moritz Bleibtreu), Lolas pojkvän, som arbetar som pengakurir åt en biltjuv, glömmer kvar en plastpåse med 100 000 D-mark på tunnelbanan. Han har 20 minuter på sig att få tag i pengarna innan uppdragsgivaren kommer för att hämta dem. 20 minuter för Lola (Franka Potente) att hjälpa sin pojkvän ur knipan. I ett rasande tempo följer åskådaren hur Lola försöker få tag i pengarna. Hon ränner på gatorna till en bank där hennes far är chef för att be om pengar. När han säger nej rånar Manni och Lola en matbutik och när de flyr blir Lola av misstag skjuten av en polis.

Medan hon dör börjar filmen om från början. Filmen hoppar tillbaka till telefonsamtalet med Manni och hon försöker igen att få pengar av sin far. En detalj är dock annorlunda och leder till ett helt annat händelseförlopp, som slutar med att hon med vapenvåld rånar sin fars bank. Hon ger pengarna till Manni, men han blir överkörd av en ambulans när han går över gatan.

Filmen börjar för tredje gången. Lola kommer till banken men ser sin far åka iväg. Hon springer genom staden och ber gud om hjälp. I ett kasino sätter hon sina sista 100 D-mark två gånger i följd på 20 i roulette, vinner och springer till Manni. Han har under tiden fått tillbaka sina pengar från en hemlös som tog med dem från tunnelbanan. Situationen är räddad. Filmen slutar med att Manni frågar Lola om hon sprungit och vad hon har i väskan. Filmen har överlag fått mycket god kritik och även vunnit ett flertal priser.


Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Intrigen är inspirerad av Ödets nyck av Krzysztof Kieślowski från 1987, som visar tre möjliga scenarion när huvudpersonen springer för att hinna med ett tåg.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]