Franka Potente

Från Wikipedia
Franka Potente
Franka Potente 2019.
Franka Potente 2019.
Född22 juli 1974 (49 år)
Münster, Nordrhein-Westfalen, Tyskland
Utbildad vidLee Strasberg Theatre and Film Institute och Otto-Falckenberg-Schule
Aktiva år1995–
MakeDerek Richardson (2012– )
Betydande roller
Lola i Spring Lola
Marie i The Bourne Identity och The Bourne Supremacy
IMDb SFDb

Franka Potente, född 22 juli 1974 i Münster, Tyskland, är en tysk skådespelare, författare och regissör.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Franka Potente föddes i Münster men växte upp i närbelägna Dülmen. Hon är utbildad vid Otto-Falckenberg-Schule i München och Lee Strasberg Theatre Institute i New York.

Potente slog igenom 1998 med huvudrollen i Tom Tykwers film Spring Lola. Efter ytterligare några framgångsrika filmer i Europa sökte hon sig till Hollywood efter millennieskiftet. Hon gestaltade då den kvinnliga huvudkaraktären i de båda filmerna The Bourne Identity (2002) och The Bourne Supremacy (2004). Därefter återvände hon till Tyskland för att fortsätta arbeta med tyska och internationella regissörer som Christopher Smith, Oskar Roehler, Richard Roxburgh och Robert Young.

Tillbaka i USA fick hon rollen som Tamara "Tania" Bunke i den andra av de två filmerna om Che Guevaras liv, regisserade av Steven Soderbergh 2008. Hon har också haft en gästroll som den armeniska maffians överhuvud i polisserien The Shield.

Sedan 2012 är Potente gift med den amerikanske skådespelaren Derek Richardson. Tillsammans har de två döttrar, födda 2011 respektive 2013. Familjen är bosatt i Los Angeles.[1]

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]