Sprintdistans

Från Wikipedia

Sprintdistans är en kortdistans inom flera sporter. I vissa grenar är den ett resultat av det utökade antalet distanser och tävlingar från slutet av 1980-talet och framåt, medan den i andra har betydligt äldre traditioner. Tiden det tar, och därmed vilken typ av ansträngning som behövs, varierar ganska mycket mellan sporter, från ner till 6 sekunder (för 60 meter löpning) upp till en timme.

Orientering[redigera | redigera wikitext]

Helena Janson på VM-sprintens spurt 2012

Sprintdistansen är den nyaste individuella disciplinen på orienterings-VM och tillkom på VM-programmet 2001 då VM arrangerades i Finland. Segrartiden på VM ska vara 12-15 minuter (långdistans 75 min för damer och 90 för herrar). Tävlingarna genomförs ofta i urban miljö med kartskalan 1:4000 (till skillnad från långdistans där skalan är 1:15 000). Sprintorientering kännetecknas av löpning i mycket hög fart, ofta i parker, på gator eller i skog[1]. Karttecken skiljer sig något från vanliga orienteringskartor, t.ex. är tjocka staket förbjudna att hoppa över vilket gör att sprintorienteringen är mycket vägvalsbetonad.

Friidrott[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Kortdistanslöpning

Inom friidrotten tillhör 60 meter, 100 meter, 200 meter, och 400 meter sprintdistanserna. Lite slarvigt brukar man kalla de lopp där deltagarna kan springa det snabbaste de kan under hela loppet för sprintlopp.

Nordisk skidsport[redigera | redigera wikitext]

Längdskidåkningssprint

Sprint inom längdåkning introducerades under 1990-talet i Jeppo (Finland), och ingår i världscupen sedan säsongen 1996/1997. Längdskidåkningssprint har framför allt blivit populärt i Kontinentaleuropa.[2] Stilen debuterade på världsmästerskap 2001.[3] Mot slutet av 1990-talet infördes sprint även i nordisk kombination.

Skidskytte[redigera | redigera wikitext]

I skidskytte är sprint den kortaste tävlingen, för damer 7,5 kilometer och för herrar 10 kilometer och körs med individuell start. Det skjuts en gång liggande och en gång stående. Straffrundorna är på ca 150 meter och tar mellan 21 och 26 sekunder att köra.[4]

Triathlon[redigera | redigera wikitext]

I tävlingsklasser brukar sprintdistans avse 750 meter simning, 20 kilometer cykel och 5 kilometer löpning. Från 2010 hålls VM på denna distans. I motionsklasser och motionstävlingar brukar simningen vara avkortad, ofta till 400 meter. Sprintdistans är den vanligaste distansen i triathlontävlingar för allmänheten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]