Stötdämpare

Från Wikipedia
Stötdämpare med inre reservoar. Delarna är: arm (A), pistong med tätning (B), cylinder (C), oljereservoar (D), flytande pistong (E) och luftkammare (F).

En stötdämpare är en anordning som dämpar svängningar och rörelser, snarare än stötar.[1][2] Dämpningen sker genom omvandling av rörelseenergi till värme, vanligtvis genom att tvinga olja genom små hål.

Det vanligaste användningsområdet för stötdämpare är i fordons fjädringssystem[2], där de minskar problemen med att färdas över vägojämnheter och därmed ökar komforten. Utan dämpare blir färden guppig, då energi lagras i fjädringen och sedan överförs till fordonskroppen. Detta kan ske så häftigt att fjädringen "slår i botten". För att kunna köra utan stötdämpare krävs mycket styva fjädrar, vilket skulle ge en stötig färd. Stötdämparna medger alltså att fordonet förses med mjukare fjädrar, utan att för den skull få oacceptabelt snabba och stora fjädringsrörelser på guppiga vägar.

Typer av stötdämpare[redigera | redigera wikitext]

Den vanligaste modellen i bilar är teleskopstötdämpare. De påminner till utseendet om en cykelpump. Inuti den finns olja som passerar genom små munstycken när fjädringen rör sig upp och ner. En fördel med teleskopstötdämpare är att de kan monteras inuti en skruvfjäder för att skapa en kompakt enhet.

Gasstötdämpare är en variant av teleskopdämpare som har gas under tryck i ena änden. Gastrycket gör att dämparen fortsätter fungera även vid hård belastning - det hindrar oljan från att bilda skum som försämrar dämpningen.

Hydrauliska dämpare av hävarmstyp är en äldre konstruktion som användes i vissa bilmodeller. De kan ofta fyllas på och renoveras i stället för att byta ut hela dämparen.

Friktionsdämpare var en ännu äldre variant, där dämpningen sköts av plattor som gnids mot varandra och dämpar med hjälp av friktionen.

Gashydrauliska system av den typ som Citroën har använt innehåller en dämpning som är inbyggd i fjädringssystemet. Därför behövs inga separata stötdämpare. Däremot behöver fordon med luftfjädring ha separata dämpare.

Ordet "stötdämpare" är belagt i svenska språket sedan 1923.[1]

Styrdämpare[redigera | redigera wikitext]

En styrdämpare är en liten stötdämpare (ca 15 cm lång) som monteras på styret på motorcyklar för att förhindra wobbling (självsvängning).

Styrdämpare används även till motocross- och enduromotorcyklar. Här används de i syfte att minska utmattningen av föraren (slag i styret) vid ojämna underlag.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]