Star Trek II – Khans vrede

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Star Trek II - Khans vrede)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Star Trek II – Khans vrede
(Star Trek II: The Wrath of Khan)
Genrescience fiction
RegissörNicholas Meyer
ProducentHarve Bennett William F. Phillips Robert Sallin
ManusHarve Bennett Jack B. Sowards Samuel A. Peeples
SkådespelareWilliam Shatner Leonard Nimoy DeForest Kelley
OriginalmusikJames Horner
ProduktionsbolagParamount
Premiär
Speltid113 minuter
LandUSA
Språkengelska
FöregångareStar Trek
UppföljareStar Trek III
IMDb SFDb

Star Trek II – Khans vrede (engelska: Star Trek II: The Wrath of Khan) är en amerikansk science fiction-film som hade biopremiär i USA den 4 juni 1982.[1] Den är den andra Star Trek-filmen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I originalserieavsnittet "Space Seed" mötte James T. Kirk (William Shatner) och de andra Khan Noonian Singh (spelad av Ricardo Montalban) och hans besättning på skeppet SS Botany Bay, ett "sov-skepp". Enterprise-besättningen upplivade Khan och upptäckte att han var en genetiskt manipulerad "supermänniska" som under det sena 2000-talet var en tyrann på Jorden och därefter flydde ut i rymden efter det tredje världskriget. Kirk lät fängsla Khan som dock rymde och väckte sin besättning. En av Kirks besättningskvinnor blev kär i Khan och när Kirk slutligen återfick kontrollen över Enterprise följde hon med Khan till hans nya hem, den ogästvänliga planeten Ceti Alpha V.

Femton år senare genomgår Spocks lärjunge Saavik (spelad av Kirstie Alley) det medvetet omöjliga Kobayashi Maru-testet för att se hur hon tar förluster. Kirk medger dock att han ändrade förutsättningarna, så när han tog testet gick det att vinna.

Under tiden har skeppet USS Reliant funnit en idealisk testplats för Project Genesis, molekylärbiologen Dr Carol Marcus (Bibi Besch) maskin som kan skapa liv ur intet. Det visar sig att planeten Ceti Alpha VI inte är livlös. Pavel Chekov (Walter Koenig), som har blivit försteofficer på Reliant, känner igen namnet Botany Bay precis innan Khan med anhang fångar honom och berättar att planetens bana blev förstörd sex månader efter att Kirk placerade dem där, och att det i själva verket är Ceti Alpha V som har blivit så livlös. Khan drogar Chekov och hans befälhavare Clark Terrell (Paul Winfield) för att ta befälet över Reliant för att hämnas på Kirk.

Dr Marcus skickar ett nödmeddelande till Enterprise, och Kirk (som egentligen har skrivbordstjänst) övertar befälet från Spock för att undersöka saken. De möter Reliant, och Khan skjuter dem i sank innan Kirk får upp sköldarna. Han kräver att de ger upp och överlämnar Kirk. Kirk lyckas dock sänka Reliants sköldar tillräckligt länge för att jämna ut matchen.

Kirk, McCoy (DeForest Kelley) och Saavik strålar över till Marcus rymdstation, Regula One, och finner att stället har blivit plundrat och att Chekov och Terrell är svårt skadade, men att Genesis-apparaten finns i mitten av planetoiden Regula. Kirk meddelar Spock på Enterprise att de ska åka om en timme, om de inte hunnit reparera klart. Spock säger att det tar betydligt längre tid, så Kirk och de fyra övriga strålar dit och upptäcker tre överlevande, bland andra Carol och David Marcus (Merritt Butrick), hennes son.

Men Chekov och Terrell förråder dem och håller dem fångna. Khan beordrar Terrell att skjuta Kirk, men Terrell vägrar och begår självmord. Då strålar Khan upp Genesis-maskinen och meddelar att han tänker låta Kirk och de andra svälta ihjäl inuti planeten. Dr Marcus visar då Kirk att grottan innehåller mat för en livstid, men än viktigare, att David är Kirks son!

Kirk visar då att hans tidigare meddelande till Enterprise var avsett för Khans öron och att Enterprise är stridsklart. De åker ifatt Reliant, men när Khan inser att han är dödsdömd och att Enterprise inte har warp-motorer apterar han Genesis-"bomben" för att också döda Kirk. I smyg går Spock ner till maskinrummet. Han är på väg in när McCoy stoppar honom. Spock lyckas dock ge honom en "nerve pinch", och går in i ett högst radioaktivt rum. Sulu får därmed igång warp-motorerna och de kan därmed fly explosionen.

Men flykten får ett högt pris. Inte ens Spocks halv-Vulcanska kropp kan motstå strålningen, och efter en kort dialog med Kirk dör Spock.

Kirk håller talet över Spock och skickar iväg hans kropp i en foton-torped mot Genesis-planeten. Efteråt kommer David till Kirk, och de påbörjar sin far-son-relation, medan Enterprise beger sig för att rädda Reliant-besättningen på Ceti Alpha V.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Star Trek II Khans vrede regisserades av Nicholas Meyer.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

   William Shatner   –   Admiral James T. Kirk
   Leonard Nimoy   –   Captain Spock
   DeForest Kelley   –   Commander (Dr.) Leonard McCoy
   James Doohan   –   Commander Montgomery Scott
   George Takei   –   Commander Hikaru Sulu
   Walter Koenig   –   Commander Pavel Chekov
   Nichelle Nichols   –   Commander Uhura
   Bibi Besch   –   Dr. Carol Marcus
   Merritt Butrick   –   Dr. David Marcus
   Paul Winfield   –   Captain Clark Terrell
   Kirstie Alley   –   Lieutenant Saavik
   Ricardo Montalbán   –   Khan Noonien Singh
   Judson Scott (ej krediterad)   –   Joachim, Khan's henchman
   Ike Eisenmann   –   Midshipman Peter Preston
   John Winston   –   Commander Kyle
   Paul Kent   –   Lt. Commander Beach

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Star Trek II: The Wrath of Khan” (på engelska). Box Office Mojo. 4 juni 1982. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=startrek2.htm. Läst 7 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]