Lista över utomjordiska raser i Star Trek

Från Wikipedia

Star Trek började som en tv-serie på 1960-talet och har i dag växt ut till en hel fiktiv värld, gestaltad i en rad olika tv-serier, filmer med mera. På denna sida listas de fiktiva arter som förekommer i Star Trek.

Utomjordiska intelligenta arter[redigera | redigera wikitext]

Detta är en lista över utomjordiska intelligenta arter som förekommit i TV-serien Star Trek: The Next Generation.

Svenskt namn Originalnamn Avsnitt
Acamarier Acamarian The Vengeance Factor
Aldeaner Aldean When the Bough Breaks
Angosier Angosian The Hunted
Antedianer Antedean Manhunt
Anticaner Antican Lonely Among Us
Bajoraner Bajoran Ensign Ro, Preemptive Strike (urval)
Bandier Bandi Encounter at Farpoint
Barolianer Barolian Unification
Barzaner Barzan The Price
Benziter Benzite Coming of Age, A Matter of Honor
Betazoider Betazoid Haven, Manhunt, Ménage à Troi, Half a Life, Cost of Living (urval)
Bolianer Bolian Allegiance
Borger Borg Best of Both Worlds, I,Borg, Descent (urval)
Brekkianer Brekkian Symbiosis
Bynarer Bynar 11001001
Cairner Cairn Dark Page
Caldonier Caldonian The Price
Cardassier Cardassian The Wounded, Ensign Ro, Chain of Command, The Chase, Preemptive Strike (urval)
Chalnother Chalnoth Allegiance
Corvallier Corvallen Face of the Enemy
Cytherianer Cytherian The Nth Degree
Daledianer The Dauphin
Devidianer Devidian Time's Arrow
Doosodarianer Doosodarian Interface
Douwd Douwd The Survivors
Dremaner Dreman Pen Pals
Edoer Edo Justice
Ferengier Ferengi The Last Outpost
Gomtuu Gomtuu Tin Man
Haliier Haliians Aquiel
Hiroger Hirogen
Husnocker Husnock The Survivors
Jarader Jarada The Big Goodbye
J'naii J'naii The Outcast
Kaelonier Kaelon Half a Life
Kataaner The Inner Light
Keser Kes Attached
Klingoner Klingon Heart of Glory, A Matter of Honor, The Emissary, Sins of the Father, Reunion, Redemption, The Chase (urval)
Koinonians Koinonian The Bonding
Kostolianer Cost of Living
Kriosier Kriosian The Perfect Mate
Kristallväsendet Crystalline Entity Silicon Avatar
Ligonier Ligonian "Code of Honor"
Lumerianer Lumerian Realm of Fear
Lysianska alliansen Lysian Conundrum
Malcorianer Malcorian First Contact
Marijnianer Interface
Mentharer Menthar Booby Trap
Minoer Minosian The Arsenal of Freedom
Mintakans Mintakan Who Whatches The Whatchers?
Mizarier Mizarian Allegiance
Nagilum Nagilum Where Silence Has Lease
Nausicaaner Nausicaan Tapestry
Ophidianer Ophidian Time's Arrow
Ornaraner Ornaran Symbiosis
Pakleder Pakled Samaritan Snare
Pelianer The Host
Promellier Promellian Booby Trap
Prytter Prytt Attached
Q Q Encounter at Farpoint, Hide and Q, Q Who?, Déjà Q, QPid, True-Q, Tapestry, All Good Things...
Resenären "Where No One Has Gone Before"
Romulaner Romulan The Neutral Zone, The Enemy, The Defector, The Next Phase, Face of the Enemy, The Chase, Timescape (urval)
Rutianer Rutian The High Ground
Satarraner Satarran Conundrum
Selayer Selay Lonely Among Us
Sheliak Sheliak The Ensigns of Command
Takaraner Takaran Suspicions
Talarier Talarian Suddenly Human
Tamarier Tamarian Darmok
Tanuganer Tanugan A Matter of Perspective
Tarchannier Identity Crisis
Tarellier Tarellian Haven
Tilonianer Tilonian Frame Of Mind
Triller Trill The Host
Ullianer Ullian Violations
Valteser Valtese The Perfect Mate
Velaraner Home Soil
Ventaxier Ventaxian Devil's Due
Vorgoner Vorgon Captain's Holiday
Vulcaner Vulcan Sarek, Unification (urval)
Yridier Yridian Birthright, The Chase, Gambit
Zakdorn Zakdorn Unification
Zalkonier Zalkonian Transfigurations
Zibalier Zibalian The Most Toys

Andorians[redigera | redigera wikitext]

Andorians kommer från planeten Andoria i Triangelsystemet. De är människolika med blå hud, två antenner och gnistrande vitt hår. Andorians är ett våldsamt och krigiskt folk som är medlemmar i Federationen. Gruppgifte på fyra är en regel och de är kända för sitt fantastiska silke och unika och vackra juvelarbeten. De är fram till mitten av 2100-talet i ständig konflikt med Vulcan, men är därefter, precis som Vulcan, medlemmar i Federationen.

Art 8472[redigera | redigera wikitext]

Art 8472 dyker upp i Star Trek: Voyager. De för krig mot Borg och använder mycket bioteknik. De har fått sitt namn efter Borgernas katalogisering. Art 8472 var helt enkelt den 8472:a arten Borgerna upptäckte. Art 8472:s hemvärld ligger egentligen i en annan dimension, kallad Flödesrymden. (eng: Fluid space). Det enda som är känt inom Federationen om deras dimension är att den består av flytande materia och inte av vakuum.

Bajoraner[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Bajoraner

Bajoraner är humanoider. De härstammar från och bor på planeten Bajor i Alfakvadranten. Släktet introducerades i tv-serien Star Trek: The Next Generation i avsnittet Ensign Ro från säsong fem och hade en huvudfunktion i Star Trek: Deep Space Nine. Bajoranernas kultur är en av de äldsta och rikaste i sin kvadrant. Under cirka 40 år var planeten ockuperad av cardassierna. Dessa blev dock bortdrivna kort innan Federationen (United Federation of Planets, UFP) ankom till Deep Space Nine år 2369. Bajoranerna äger rättigheterna till det maskhål som finns intill deras planet, vilket leder till gammakvadranten.

Bolianerna[redigera | redigera wikitext]

Bolianerna karaktäriseras av deras blåa hud och deras goda humör. Deras hemplanet är Bolarus IX som ligger i Federationen. Bolianerna skiljer sig ganska mycket från andra humanoida arter då de har blått blod och andra fysiska olikheter. Bolianerna är tåliga mot farliga ämnen såsom syror.

Federationen och bolianerna har alltid haft goda relationer och bolianerna är den största minoritetsbefolkningen på jorden. Bolianerna har alltid varit starkt representerade inom exempelvis diplomatkåren i federationen.

Borgerna[redigera | redigera wikitext]

Borgerna (engelska: The Borg) består av individer som blivit assimilerade av borgkollektivet. De är i grunden humanoida varelser med cybernetiska implantat som ger dem nya färdigheter och ett kollektivt medvetande.[1]

Borgkollektivet introducerades i serien Star Trek: The Next Generation. I serien Star Trek: Voyager blir borgen (tidigare människan) Seven of Nine räddad av rymdskeppet Voyager.

Borgkollektivet styrs av en drottning, Borg Queen. Borgdrottningen kallar inte sig själv för ledare, utan ser sig som en del av kollektivet. Borgerna anses vara det största hotet mot federationen någonsin. Borgerna håller främst till i deltakvadranten.

Borgernas stora mål är att assimilera alla arter för att uppnå perfektion. De anser att genom att assimilera andra hjälper de dem på vägen mot fulländning.

Cardassier[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Cardassier

Cardassier är humanoider och kommer från alfakvadranten med Cardassia Prime som hemplanet. Folkslaget introducerades i Star Trek: The Next Generation och de var en av grundstenarna i tv-serien Star Trek: Deep Space Nine.

Changelingar[redigera | redigera wikitext]

Changelingar, eller Grundarna är med i tv-serien Star Trek: Deep Space Nine.

Changelingar är så kallade formskiftare och kan ändra sin form till precis vad de vill. De kan ta perfekt fysisk avbildande form av människor och djur.

Changelingar har skapat sig ett samhälle i gammakvadranten som kallas Dominion. Samhället är uppbyggt på kontroll av andra arter, kontrollen sker bland annat religiöst, genom terror och rasbiologi samt genom droger. Dominion anser att dessa raser behöver skydd då de är ett hot mot dem själva.

Dominion försöker i Star Trek: Deep Space Nine infiltrera och ta över makten i alfakvadranten.

Dominions krigare heter Jem'Hadar.

Corvallier[redigera | redigera wikitext]

Corvallier finns det inte så mycket fakta om. Arten består av neutrala legosoldater som har tillåtelse att operera inom både det romulanska stjärnimperiet och federationen. Deras hud ser ut som en uttorkad sjöbotten, och de besitter vissa empatiska förmågor.

Klingon[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Klingon

Klingon, en humanoid art som härstammar från planeten Qo'noS. Arten dyker första gången upp i Star Trek: TOS (The Original Series). De som spelade klingoner då, var sminkade i brun hudfärg med svart hår, skägg och ögonbryn. 20 år senare i Star Trek: TNG (The Next Generation), har klingonerna bland annat fått den utmärkande knöliga pannan och rikligt hår. En klingons kropp är mycket tålig tack vare dess multiredundanta kroppsfunktioner, så som dubbla magar och extra lungor.

Den mest kända klingonen heter Worf, son of Mogh som spelas av Michael Dorn i både Star Trek: TNG och Star Trek: DS9 (Deep Space Nine).

En typisk klingon har ett hett temperament men värderar sin ära och sitt familjenamn mycket högt. Klingonerna har många seder och bruk som de håller fast vid. De flesta klingoner lär sig tidigt att hantera det traditionella tvåhandsfattade vapnet Bat'leth (tlh: betleH).

Q[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Q (Star Trek)

Q är näst intill omnipotenta, odödliga, gudalika varelser som lever i en parallell existens kallad Q-kontinuiteten. De kan av övriga arter i Star Treks universum upplevas som väldigt irriterande. Den i Star Trek mest förekommande medlemmen, spelas av skådespelaren John de Lancie.

Romulaner[redigera | redigera wikitext]

Romulaner är genetiskt besläktade med Vulcanerna. De framträdde för första gången i TV-serien Star Trek: The Original Series i avsnittet Balance of Terror från 1966.

Deras hemplaneter heter Romulus och Remus. På Romulus har den romulanska senaten sitt säte, planeten sägs vara mycket vacker. Remus har rikligt med mineraler, därför har romulanerna förslavat remanerna till att arbeta långt ner i gruvorna med att bryta malm. Enterprise NX-01 träffade på romulanerna år 2152. Ett fiendskap bildades nästan omedelbart. År 2160 skapades den "neutrala zonen" mellan federationen och romulanerna, ett smalt bälte mellan de två områdena. I den 10:e Star Trek filmen "Nemesis" slåss de dock tillsammans mot Shinzon och senare i de fan-baserade internet filmerna Star Trek: Hidden Frontier mm är de allierade.

Vulcan[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Vulcan (Star Trek)

Vulcan är benämningen på en humanoid art från planeten med samma namn. En vulcan kännetecknas främst av sin förståelse av logik och sitt känslolösa förhållningssätt.

Ett fysiskt kännetecken är deras spetsiga öron, likt alver i JRR Tolkiens värld. Det går att dra en hel del paralleller mellan Tolkiens alver och vulcanerna.

Vulcanerna har förmågan att utföra en så kallad mind meld – där två personer kan dela sina livserfarenheter under loppet av några minuter. Ett annat känt trick som många vulcaner lär sig är det så kallade vulcan nerve pinch, vilket innebär att man med ett enkelt enhandsgrepp kring sin motståndares nacke/nyckelben kan få denne att svimma.

Vulcan var den första utomjordiska civilisationen människorna kom i kontakt med.

Xindi[redigera | redigera wikitext]

Xindi är en art vars hemplanet hotas av utplåning i framtiden. Men en främmande makt, från framtiden, varnar Xindi för detta vilket resulterar i att de påbörjar konstruktionen av ett jättevapen vars vapenkraft kan utplåna hela planeter. Nu är det upp till kapten Archer och hans besättning att stoppa Xindi från att verkställa sin plan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Borg” (på engelska). startrek.com. Paramount Pictures. https://intl.startrek.com/database_article/borg. Läst 17 januari 2023. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]