Statsbegravning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Foto från USA:s president Warren G. Hardings statsbegravning år 1923.

En statsbegravning är en begravning som sker med officiell och offentlig hedersbevisning på statens bekostnad; det är alltså en form av statlig begravning, ofta i samband med landssorg. De som föräras en sådan har ofta gjort någonting betydelsefullt för landet i fråga eller hade ett högt ämbete, exempelvis statschef eller regeringschef. Det finns en oskriven regel att statsbegravning inte utförs om den avlidnes familj inte vill det.

Begravningen genomförs i regel på ett sådant sätt att allmänheten kan följa den och även deltaga på något sätt, exempelvis genom att en kortege genom en stad eller att TV sänder begravningen.

I Sverige finns det inga författningsbestämmelser om statsbegravning. Förenta nationernas generalsekreterare Dag Hammarsköld är ett exempel på en icke-kunglig person som förärats statsbegravning i Sverige. Statsminister Olof Palmes begravning 1986 arrangerades av Sveriges socialdemokratiska arbetarparti och var ingen egentlig statsbegravning i ordets mening, även om den rent skalmässigt motsvarade en sådan. Även Nathan Söderbloms begravning 1931 och Astrid Lindgrens 2002 var av sådan omfattning att den i pressen liknades med en statsbegravning. Prinsessan Lilian fick statsbegravning 2013.