Stencirklarna i Senegambia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stencirklarna i Senegambia ligger i Gambia, norr om Janjanbureh och i centrala Senegal. Området där de finns är ungefär 39 000 km² stort.

Stencirklar i Wassu

Stenarna restes omkring på 700-talet ovanpå äldre gravsättningar. De tio till tjugofyra stenblocken i varje cirkel varierar i storlek och är upp till 10 ton tunga. De är mellan 1 och 2,5 meter höga och består i huvudsak av laterit. Stenarna markerar begravningar och resters före 1100-talet. Det finns omkring ett tusenal stencirklar, den största koncentrationerna omfattar med än 1000 stenar i 52 cirklar vid Djalloumbéré och kring byn Wassu där det också finns ett museum om dessa.

En uppseendeväckande stencirkel är faktiskt egentligen inte en cirkel utan har en V-formation. Traditionellt, av okända anledningar, lämnar folk små stenar ovanpå stenblocken. Varför stenblocken sattes är inte helt klarlagda, men en nyligen genomförd utgrävning (2006), rapporterad av National Geographic Society, antyder ett begravningssyfe, då man funnit ett stort antal mänskliga lämningar vid platserna[1].

Den 21 juli 2006 blev stencirklarna ett världsarv.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]