Stjärnan (novell)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stjärnan
FörfattareArthur C. Clarke
OriginaltitelThe Star
Originalspråkengelska
LandStorbritannien
Genrescience fiction
Utgivningsår1955

Stjärnan (engelska: The Star) är en science fiction-novell skriven av Arthur C. Clarke, ursprungligen publicerad i november 1955 i tidskriften Infinity Science Fiction. Den vann en Hugo Award 1956.[1] I januari 1965 publicerades den åter i Short Story International.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Berättelsen handlar om en grupp rymdfarare från Jorden som besökt ett avlägset planetsystem, då de upptäcker resterna av en avancerad civilisation, vars stjärna just exploderat som supernova. I omloppsbana runt denna stjärna fanns en planet som påminde om Jorden och expeditionens ledande astrofysiker, en jesuitpräst, drabbas av troskris då han får reda på att befolkningen försökte rädda sig genom att ta sig till den yttersta planeten i sitt planetsystem, eftersom de förutsåg händelsen. Väl där placerade de inspelningar över sin civilisations historia. När prästen genom uträkningar lyckas få reda på när detta inträffade, och att ljuset nådde Jorden vid tiden för Jesu födelse, inser han att detta var Betlehemsstjärnan. Han börjar då ifrågasätta sin gudstro och undrar varför Gud lät förinta en hel civilisation för att signalera sin sons födelse.

Andra versioner[redigera | redigera wikitext]

Berättelsen dramatiserades i ett julavsnitt av TV-serien The Twilight Zone från 1985. Slutet var här gladare, då rymdfarkostens kapten påminner vetenskapsmännen att de var förberedda på att supernovautbrottet skulle förinta dem, och att de redan firat att det skulle ge hopp för en annan civilisation — människan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 8 augusti 2014.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Awardswinners