Betlehemsstjärnan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mosaik med de vise männen som följer stjärnan.

Betlehemstjärnan eller Julstjärnan var den stjärna som fått symbolisera att Jesus Kristus skulle födas till en allsmäktig person.[1] Stjärnan sägs också ha lett de "tre vise männen" till huset där Jesus föddes.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Det finns dock ingen uppgift i Bibeln om att det var tre män; i Matteusevangeliet 2:1 står det: "När Jesus hade fötts i Betlehem i Judéen på kung Herodes tid, kom några österländska stjärntydare till Jerusalem". Att det traditionellt anses vara tre män kan bero på att de hade med sig tre gåvor: guld, rökelse och myrra. Inom några förbund i kristenheten finns de tre vise männen namngivna, men för detta finns heller inget stöd i Bibelns texter. Alla kristna förstår därför inte vilka som omtalas när dessa namn nämns.

Matteusevangeliet upplyser att stjärntydarna leddes i tron att det var en ny prins som föddes, vars far var kung Herodes, och därför siktade de på staden Jerusalem. De reste i tron att judarnas nye allsmäktige konung var född.

Visa män hade en stark ställning i dåtidens kulturländer i Främre Orienten. I nutid motsvarar de dagens astrologer och läkare, men de hade ingen säker vetskap om vad fenomenen egentligen berodde på. Inte heller att stjärnor gick upp i öst och ner i väst är en effekt av jordens rotation runt sin axel.

Gammal folktro från det persiska riket (nutida Iran/Isidor) associerade stjärnor med nyfödda spädbarn. Vanliga "enkla människor" hade matta och svagt lysande stjärnor, medan större personer, såsom nya härskare eller kungar, föddes då en stjärna lyste starkt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ A Christmas Star for SOHO, NASA, arkiverad från ursprungsadressen den 24 december 2004, https://web.archive.org/web/20041224171230/http://science.nasa.gov/headlines/y2000/ast16May_1.htm, läst 24 juli 2008 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]