Stor vårtbitare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stor vårtbitare
Warzenbeißer (Decticus verrucivorus) m 02 (HS).jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningRätvingar
Orthoptera
UnderordningLånghornsrätvingar
Enisfera
FamiljVårtbitare
Tettigoniidae
SläkteDecticus
ArtStor vårtbitare
D. verrucivorus
Vetenskapligt namn
§ Decticus verrucivorus
AuktorLinné, 1758
Hitta fler artiklar om djur med

Stor vårtbitare (Decticus verrucivorus), även kallad vanlig vårtbitare, är en art i insektsordningen hopprätvingar som tillhör familjen vårtbitare.

Det vetenskapliga artnamnet, verrucivorus, betyder översatt ungefär "den som äter vårtor", och syftar på att den förr sägs ha använts till att ta bort vårtor med.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Den stora vårtbitaren har en kroppslängd på 25 till 45 millimeter, honorna större än hanarna. Dess habitat är främst gräsmarker, som ängar och hedar. Färgen på kroppen är vanligen grönaktig med mörka fläckar, men mer brunaktiga färgformer förekommer också.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Utbredningsområdet omfattar större delen av Europa och tempererade delar av Asien, så långt österut som till Kina. Det vidsträcka utbredningsområdet och andra geografiska åtskillnader, såsom berg, mellan olika populationer har gjort att många underarter har utvecklats. I Sverige finns nominatformen, D. v. verrucivorus.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Till levnadssättet är den stora vårtbitaren en omnivor som främst är aktiv på dagen. Hanen stridulerar, det vill säga spelar, för att locka till sig honor i soligt väder. Sången är tydligt hörbar och består av ett upprepat ”zsi”.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke & Ander, Kjell. Gräshoppor, syrsor och deras släktingar: Naturguide i färg om rätvingarnas utseende, utveckling, levnadssätt och beteenden, Interpublishing AB, 1978. ISBN 91-534-0464-5.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]